Άρθρα, All about spirits

Το λεξιλόγιο του ουίσκι

Το λεξιλόγιο του ουισκι

Το ”χρύσο απόσταγμα” έχει το δικό του λεξιλόγιο και εκφράσεις όπως cask strength, mash bill και single malt, αφορούν στο πως το αγαπημένο spirit αποστάζεται, μπλεντάρεται ή ωριμάζει.

Η παραγωγή του ουίσκι και τα στάδια αυτής καθορίζουν τις κατηγορίες και τη γεύση του.

Πως παρασκευάζεται το ουίσκι ?

Τα βασικά συστατικά παρασκευής ουίσκι, είναι βυνοποιημένα δημητριακά, νερό και μαγιά. Η διαδικασία ξεκινάει με την εφύγρανσή του, ώστε να συγκεντρωθούν όσο περισσότερα σάκχαρα. Στη συνέχεια, αυτή διακόπτεται και στεγνώνεται μέσα σε κλιβάνους. Ακολουθεί η άλεση της βύνης σε μύλους (malt mills) και το αποτέλεσμα μπαίνει σε μεγάλες δεξαμενές που ονομάζονται mash tans, όπου και προστίθεται νερό για να αρχίσει ο βρασμός σε χαμηλή θερμοκρασία. Στις δεξαμενές ξεκινάει η ζύμωση (“fermentation”), με την προσθήκη μαγιάς, μια διαδικασία που διαρκεί συνήθως 48-96 ώρες.

Οι κατηγορίες ουίσκι
  • Scotch (προϊόν της ιστορικής παράδοσης απόσταξης της Σκωτίας. Παρασκευάζεται κυρίως από βυνοποιημένο κριθάρι και ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια για τουλάχιστον τρία χρόνια)

– Single Malt Scotch: 100% βυνοποιημένο κριθάρι σε ένα μόνο αποστακτήριο

– Blended Scotch: συνδυάζει ουίσκι βύνης και ουίσκι σιτηρών από διαφορετικά αποστακτήρια

  • Irish Whiskey (χαρακτηριστική διαδικασία τριπλής απόσταξης συμβάλλει στο ελαφρύ και ελαφρώς γλυκό προφίλ του)

– Single Malt:  100% βυνοποιημένο κριθάρι, αλλά έχει διαφορετικό γευστικό προφίλ, πιο απαλό και λιγότερο καπνιστό

– Pot Still:  μείγμα βυνοποιημένου και μη κριθαριού, με μοναδική κρεμώδη γεύση και μια πικάντικη γεύση

  • American Whiskey (κάθε περιοχή να προσφέρει τα δικά της ξεχωριστά στυλ)

– Bourbon: από καλαμπόκι (τουλάχιστον 51%), ωριμάζει σε νέα δρύινα βαρέλια. Το Kentucky είναι η καρδιά της παραγωγής Bourbon

– Tennessee (Jack Daniel’s): φιλτράρεται μέσω ξυλάνθρακα από ζαχαροσφένδαμο πριν από την παλαίωση, μια διαδικασία γνωστή ως Lincoln County Process με αποτέλεσμα πιο απαλή και ελαφρώς πιο γλυκιά γεύση

– Σίκαλης: τουλάχιστον 51% σπόρους σίκαλης και είναι γνωστό για το πιο πικάντικο και πιο σύνθετο γευστικό προφίλ του

  • Canadian Whiskey (τα πιο απαλά και μαλακά ουίσκι στον κόσμο με μια διακριτική γλυκύτητα και απαλά μπαχαρικό, είναι κατάλληλο για κατανάλωση ή ανάμειξη σε κοκτέιλ)
  • Japanese Whiskey (Εμπνευσμένα από τις σκωτσέζικες παραδόσεις , τα ιαπωνικά αποστακτήρια έχουν δημιουργήσει ετικέτες γνωστές για την κομψότητα και την ισορροπία τους με νότες φρούτων, λεπτή καπνιστή γεύση και προσεγμένες τεχνικές παλαίωσης)
Λεξιλόγιο του ουίσκι
  • Cask Strength: χρησιμοποιείται για το ουίσκι στο οποίο δεν προστίθεται επιπλέον νερό πριν την εμφιάλωση. Στα περισσότερα το νερό μπαίνει προκειμένου να κατεβάσει τον αλκοολικό βαθμό στο 40% abv (alcohol by volume)
  • Mash Bill: η συνταγή των δημητριακών του κάθε αποστακτηρίου, το είδος και το ποσοστό των δημητριακών.  Τα τέσσερα πιο δημοφιλή δημητριακά στη παραγωγή ουίσκι είναι το κριθάρι, το καλαμπόκι, η σίκαλη και το σιτάρι, ενώ κάποιες φορές συμμετέχουν η βρόμη, το κεχρί ή ακόμη και το ρύζι.
  • Single Malt: το “single” μιλά ξεκάθαρα για ένα και μοναδικό αποστακτήριο ενώ το “malt” παραπέμπει στον τρόπο παρασκευής από 100% βυνοποιημένο κριθάρι.
  • Dram: βαθμός ποιότητας του scotch. Όσο πιο μεγάλο τόσο το καλύτερο.
  • Neat: το ουίσκι «σκέτο», χωρίς πάγο, χωρίς νερό, χωρίς τίποτα.
  • Whisky vs Whiskey:  Whisky το λένε οι Σκωτσέζοι, οι Καναδοί και οι Ιάπωνες και Whiskey το λένε οι Αμερικάνοι και οι Ιρλανδοί.
  • Maturation: ο χρόνος ωρίμανσης
  • Peat Bomb: ο βαθμός του «καπνού» μέσα στη γεύση του ουίσκι.
  • το bourbon ωριμάζει πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι το scotch. Οπότε ένα bourbon που έχει μείνει στο βαρέλι για 8 χρόνια είναι ισάξιο σε γεύση με ένα scotch που είναι 20 χρονών!!!