Άρθρα, All about spirits

Πως φτιάχνεται το ουίσκι;

Πως φτιάχνεται το Ουίσκι

Ο βασιλιάς των αποσταγμάτων κατακτά χρόνια τώρα τους γευστικούς κάλυκες πολλών θαυμαστών του είτε είναι σε μορφή  malt , είτε είναι  bourboun  , είτε είναι  blended  με τις επιλογές να είναι πολλές σε κάθε είδος . Πως παράγεται όμως αυτό το χρυσαφένιο απόσταγμα  ?

Η παραγωγή του  ουίσκι είναι μια αρχαία τέχνη που αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε με την πάροδο του χρόνου από μια οικοτεχνία σε μια επακριβή διεργασία.

Παραγωγή ουίσκι έγινε για πρώτη φορά στην Ιρλανδία, πιθανότατα στα τέλη του 11ου αι., αλλά η πρώτη γραπτή αναφορά υπάρχει σε σκοτσέζικα αρχεία του 1494. Στις αρχές του 18ου αι. άρχισε να παράγεται στον Καναδά και στις Η.Π.Α. Στη διάρκεια του 20ού αι., λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού με την καναδική βιομηχανία σκωτσέζικου ουίσκι, η οποία διογκώθηκε την εποχή της Ποτοαπαγόρευσης στις ΗΠΑ, τη δεκαετία του 1930 (όταν στα σύνορα Η.Π.Α. και Καναδά το λαθρεμπόριο ουίσκι ήταν η πιο επικερδής δραστηριότητα), οι Σκωτσέζοι κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν προστασία ονομασίας προέλευσης για το ουίσκι scotch.

Τα βασικά συστατικά για να έχουμε ουίσκι δημητριακά, νερό και μαγιά.

Ας πάμε στο αγαπημένο μας JOHNNIE WALKER  να δούμε πως φτιάχνεται .

Πολλά είναι αυτά που επηρεάζουν την τελική γεύση και το χαρακτήρα ενός ουίσκι, από τον τύπο των κόκκων και της μαγιάς που χρησιμοποιείται, μέχρι το σχήμα του αποστακτηρίου, το βαρέλι και τη διάρκεια που το υγρό ωριμάζει μέσα σε αυτό.

Με τον τρόπο αυτό η Σκωτία έχει καταφέρει να παράγει τόση μεγάλη ποικιλία του εθνικού ποτού της, από την έντονη δυναμικότητα της Δυτικής Ακτής και των Νήσων μέχρι την πιο ήπια Ανατολή.

Ακολουθεί μια απλή διαδρομή μέσω των βασικών στοιχείων της παρασκευής ενός αυθεντικού σκωτσέζικου ουίσκι.

Ανάλογα με το βυνοποιημένο προϊόν (δημητριακά) έχουμε διαφορετικές κατηγορίες ουίσκι.

Τα δημητριακά έχουν υψηλή περιεκτικότητα άμυλου που πρέπει να μετατραπεί σε διαλυτά σάκχαρα προκειμένου να δημιουργηθεί το αλκοόλ. Αυτό συμβαίνει ως φυσική διεργασία κατά τη βλάστηση, οπότε προστίθεται ζεστό νερό και το μείγμα θερμαίνεται έως ότου το δημητριακό θεωρήσει ότι ήρθε η ώρα να αναπτυχθεί. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται molting.

Η διαδικασία ανάπτυξης σταματά αποξηραίνοντας τα δημητριακά σε φούρνο. Οροσμένες φορές χρησιμοποιείται καπνός τύρφης ως βοήθημα της διαδικασίας ξήρανσης και για να επηρεάσει τη γεύση. Τα δημητριακά κατόπιν αλέθονται σε έναν μύλο ώστε να μπορέσουν να αναμειχθούν με νερό.

Το νερό που έχει θερμανθεί αναμειγνύεται για να εκχυλιστούν τα διαλυτά σάκχαρα, και κατόπιν το ζεστό, γλυκό νερό που προκύπτει εκχυλίζεται και αφήνεται να παγώσει. Η μαγιά προστίθεται και αρχίζει η ζύμωση, δημιουργώντας ένα είδος μπίρας.

Ακολουθεί διπλή απόσταξη αυτής της μπίρας προκειμένου να ελαττωθεί η περιεκτικότητα σε νερό και να αυξηθεί η συγκέντρωση αλκοόλ και γεύσης. Η απόσταξη περιλαμβάνει το βρασμό του υγρού σε ένα μεγάλο δοχείο που ονομάζεται άμβυκας και ο οποίος συνήθως είναι από χαλκό. Λέγεται ότι η “σύμπραξη μεταξύ του χαλκού και του υγρού είναι ο καταλυτικός παράγοντας της γεύσης”.

Το προϊόν της διαδικασίας απόσταξης μεταφέρεται σε ειδικά επεξεργασμένα δρύινα βαρέλια για να ωριμάσει επί τουλάχιστον τρία χρόνια προτού να μπορεί νόμιμα να ονομάζεται Scotch Whisky.

ΠΗΓΗ : https://www.johnniewalker.com/el-gr/whisky-knowledge/how-whisky-is-made/