Το ”χρύσο απόσταγμα” έχει το δικό του λεξιλόγιο και εκφράσεις όπως cask strength, mash bill και single malt, αφορούν στο πως το αγαπημένο spirit αποστάζεται, μπλεντάρεται ή ωριμάζει.
Η παραγωγή του ουίσκι και τα στάδια αυτής καθορίζουν τις κατηγορίες και τη γεύση του.
Πως παρασκευάζεται το ουίσκι ?
Τα βασικά συστατικά παρασκευής ουίσκι, είναι βυνοποιημένα δημητριακά, νερό και μαγιά. Η διαδικασία ξεκινάει με την εφύγρανσή του, ώστε να συγκεντρωθούν όσο περισσότερα σάκχαρα. Στη συνέχεια, αυτή διακόπτεται και στεγνώνεται μέσα σε κλιβάνους. Ακολουθεί η άλεση της βύνης σε μύλους (malt mills) και το αποτέλεσμα μπαίνει σε μεγάλες δεξαμενές που ονομάζονται mash tans, όπου και προστίθεται νερό για να αρχίσει ο βρασμός σε χαμηλή θερμοκρασία. Στις δεξαμενές ξεκινάει η ζύμωση (“fermentation”), με την προσθήκη μαγιάς, μια διαδικασία που διαρκεί συνήθως 48-96 ώρες.
Οι κατηγορίες ουίσκι
- Scotch (προϊόν της ιστορικής παράδοσης απόσταξης της Σκωτίας. Παρασκευάζεται κυρίως από βυνοποιημένο κριθάρι και ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια για τουλάχιστον τρία χρόνια)
– Single Malt Scotch: 100% βυνοποιημένο κριθάρι σε ένα μόνο αποστακτήριο
– Blended Scotch: συνδυάζει ουίσκι βύνης και ουίσκι σιτηρών από διαφορετικά αποστακτήρια
- Irish Whiskey (χαρακτηριστική διαδικασία τριπλής απόσταξης συμβάλλει στο ελαφρύ και ελαφρώς γλυκό προφίλ του)
– Single Malt: 100% βυνοποιημένο κριθάρι, αλλά έχει διαφορετικό γευστικό προφίλ, πιο απαλό και λιγότερο καπνιστό
– Pot Still: μείγμα βυνοποιημένου και μη κριθαριού, με μοναδική κρεμώδη γεύση και μια πικάντικη γεύση
- American Whiskey (κάθε περιοχή να προσφέρει τα δικά της ξεχωριστά στυλ)
– Bourbon: από καλαμπόκι (τουλάχιστον 51%), ωριμάζει σε νέα δρύινα βαρέλια. Το Kentucky είναι η καρδιά της παραγωγής Bourbon
– Tennessee (Jack Daniel’s): φιλτράρεται μέσω ξυλάνθρακα από ζαχαροσφένδαμο πριν από την παλαίωση, μια διαδικασία γνωστή ως Lincoln County Process με αποτέλεσμα πιο απαλή και ελαφρώς πιο γλυκιά γεύση
– Σίκαλης: τουλάχιστον 51% σπόρους σίκαλης και είναι γνωστό για το πιο πικάντικο και πιο σύνθετο γευστικό προφίλ του
- Canadian Whiskey (τα πιο απαλά και μαλακά ουίσκι στον κόσμο με μια διακριτική γλυκύτητα και απαλά μπαχαρικό, είναι κατάλληλο για κατανάλωση ή ανάμειξη σε κοκτέιλ)
- Japanese Whiskey (Εμπνευσμένα από τις σκωτσέζικες παραδόσεις , τα ιαπωνικά αποστακτήρια έχουν δημιουργήσει ετικέτες γνωστές για την κομψότητα και την ισορροπία τους με νότες φρούτων, λεπτή καπνιστή γεύση και προσεγμένες τεχνικές παλαίωσης)
Λεξιλόγιο του ουίσκι
- Cask Strength: χρησιμοποιείται για το ουίσκι στο οποίο δεν προστίθεται επιπλέον νερό πριν την εμφιάλωση. Στα περισσότερα το νερό μπαίνει προκειμένου να κατεβάσει τον αλκοολικό βαθμό στο 40% abv (alcohol by volume)
- Mash Bill: η συνταγή των δημητριακών του κάθε αποστακτηρίου, το είδος και το ποσοστό των δημητριακών. Τα τέσσερα πιο δημοφιλή δημητριακά στη παραγωγή ουίσκι είναι το κριθάρι, το καλαμπόκι, η σίκαλη και το σιτάρι, ενώ κάποιες φορές συμμετέχουν η βρόμη, το κεχρί ή ακόμη και το ρύζι.
- Single Malt: το “single” μιλά ξεκάθαρα για ένα και μοναδικό αποστακτήριο ενώ το “malt” παραπέμπει στον τρόπο παρασκευής από 100% βυνοποιημένο κριθάρι.
- Dram: βαθμός ποιότητας του scotch. Όσο πιο μεγάλο τόσο το καλύτερο.
- Neat: το ουίσκι «σκέτο», χωρίς πάγο, χωρίς νερό, χωρίς τίποτα.
- Whisky vs Whiskey: Whisky το λένε οι Σκωτσέζοι, οι Καναδοί και οι Ιάπωνες και Whiskey το λένε οι Αμερικάνοι και οι Ιρλανδοί.
- Maturation: ο χρόνος ωρίμανσης
- Peat Bomb: ο βαθμός του «καπνού» μέσα στη γεύση του ουίσκι.
- το bourbon ωριμάζει πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι το scotch. Οπότε ένα bourbon που έχει μείνει στο βαρέλι για 8 χρόνια είναι ισάξιο σε γεύση με ένα scotch που είναι 20 χρονών!!!