Άρθρα

Τα είδη της Μαλαγουζιάς: εσύ τι στυλ προτιμάς?

μαλαγουζιά

”Μια κόκκινη Μαλαγουζιά θα ήθελα …” , ακόμη και αυτό έχει ειπωθεί. Τόση αγάπη πια για αυτή τη βασιλική ποικιλία. Κυριαρχεί στις λίστες όλων των καταστημάτων εστίασης και είναι πρώτη στις επιλογές στους αρχάριους winelovers και στους μύστες του κρασιού.

Βέβαια έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν όλες οι Μαλαγουζιές είναι ίδιες?

Φυσικά και δεν είναι. Κάθε κρασί εκφράζει το μέρος που παράγεται και το χέρι που το οινοποιεί. Έτσι και η Μαλαγουζιά δεν έχει την ίδια νοστιμιά.  Η Μαλαγουζιά ανάλογα με το κλίμα στο οποίο μεγαλώνει δίνει κρασιά με διαφορετικά στυλ. Για παράδειγμα, σε αυτές που προέρχονται από ψυχρό κλίμα έχουν περισσότερη οξύτητα και εντονότερο βοτανικό χαρακτήρα ενώ αυτές της κεντρικής Ελλάδας έχουν περισσότερα αρώματα από τροπικά φρούτα και χαμηλότερη οξύτητα.

Εσύ τι τύπος Μαλαγουζιάς είσαι και με τι συνδυάζεις τη δική σου αγαπημένη Μαλαγουζιά ?
  1. Η βοτανική εκδοχή: και όταν λέμε βοτανική δεν εννοούμε πως έχει αρωματιστεί με βότανα αλλά πως τα αρώματα μας θυμίζουν βότανα, όπως πράσινο τσάι και δυόσμο. Κυρίως Μαλαγουζιές από τον βορρά έρχονται στα ποτήρια μας με αυτά τα χαρακτηριστικά και όσοι αγαπάμε το γαλλικό Sauvignon blanc αυτό το στυλ είναι για μας όπως η Μαλαγουζιά από το Οινοποιείο της Οικογένειας Γκιρλέμη . Ιδανικoί γαστρονομικοί συνδυασμοί: σαλάτες, χορτόπιτες, τυρόπιτες, φρέσκα μαλακά λευκά τυριά, λευκά λαδερά(σπανακόρυζο), λευκά κρεάτα όπως κοτόπουλο ψητό και ζυμαρικά με πέστο.
  2. Η ανθική εκδοχή: αρώματα όπως γιασεμί, άνθη από εσπεριδοειδή και τριαντάφυλλο χαρίζουν στην ποικιλία τον ανθικό χαρακτηρισμό. Αν σας αρέσει το λευκό Μοσχάτο και το Μοσχοφίλερο τότε η ανθική εκδοχή είναι για εσάς. Ιδανικοί γαστρονομικοί συνδυασμοί: σαλάτες αρωματισμένες με φρούτα, καλαμάρια με αρωματικές σάλτσες, πιάτα με κοτόπουλο και ελαφριές σάλτσες, κατσικίσιο τυρί, γαρίδες ψητές.
  3. Η βρελάτη εκδοχή: γενικότερα η Μαλαγουζιά φημίζεται για τη λιπαρή υφή της η οποιά ενισχύεται απο την οινοποιητικές τεχνικές. Και εδώ μερικές ετικέτες έρχονται αν της χαρίσουν το βαρέλι. Η πασίγνωστη Μαλαγουζιά από το Κτήμα Γεροβασιλείου είναι τρανταχτό παράδειγμα. Ιδανικοί γαστρονομικοί συνδυασμοί: σουπιά-καλαμάρι σωτέ, γαρίδες στα κάρβουνα, λευκά τυριά με λιπαρότητα, ζυμαρικά με θαλασσινά, λευκά κρέατα μαγειρευτά.
  4. H φρουτώδης εκδοχή: στο μυαλό των περισσότερων καταναλωτών ένα φρουτώδες κρασί είναι η πρώτη τους επιλογή και αυτό που συνήθως ζητάνε. Η Μαλαγουζιά εκπροσωπεί και αυτή την κατηγορία με εξαιρετικά παραδείγματα με αρώματα από εσπεριδοειδή, πυρηνόκαρπα και τροπικά φρούτα. Ιδανική επιλογή για καλοκαιρινά βράδια στο μπαλκόνι με τα κατάλληλα συνοδευτικά. Ιδανικοί γαστρονομικοί συνδυασμοί: γαρίδες, γαριδοσαλάτες , μπρουσκέτες με τυριά και φρούτα, sushi, ψάρια τηγανιτά, σαλάτες με κοτόπουλο και dressing φρούτων.
  5. Η Μαλαγουζιά σε blend: αν αγαπάς κάτι το αγαπάς όπως και να έχει… έτσι και με τη Μαλαγουζιά. Είτε είναι σε μονοποικιλακή ετικέτα είτε είναι σε blend με άλλες ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες, οι καταναλωτές αγαπάνε το ίδιο κάθε της εμφάνιση. Μερικά blend που ξεχωρίσαμε για την νοστιμιά τους και την αρωματική τους ένταση είναι:

 

Λ ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ – SAUVIGNON BLANC 2023 , ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΓΚΙΡΛΕΜΗ

ARX ΛΕΥΚΟ 2022, ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΓΚΑΝΗ

http://kavakelari.gr/product/thyrsos-ktima-oinogenesis/