Άρθρα

Prosecco και Moscato d’Asti: οι διαφορές

Το Prosecco και το Moscato d’Asti είναι από τα πιο δημοφιλή ιταλικά αφρώδη κρασιά χειμώνα καλοκαίρι. Πολλοί βέβαια δεν γνωρίζουν τις βασικές διαφορές και έτσι καταλήγουν να ζητούν ένα ξηρό Moscato d’Asti ή ένα ημίγλυκο Prosecco.

Το Prosecco είναι συνήθως πιο ξηρό και πιο έντονα αφρώδες. Έχει τραγανή οξύτητα και γεύσεις πράσινων φρούτων όπως μήλο και αχλάδι. Το Moscato d’Asti από την άλλη είναι πιο γλυκό και ημι-αφρώδες, με έντονα αρώματα πυρηνόκαρπων και λουλουδιών.

Ας δούμε παρακάτω τις βασικές διαφορές για αυτά τα δύο αγαπημένα κρασιά

  • Το Prosecco κατασκευάζεται με τη μέθοδο της δεξαμενής ή αλλιώς μέθοδος Charmat, metodo Italiano ή μέθοδος Marinotti. Αυτή η μέθοδος είναι πολύ φθηνότερη από την παραδοσιακή μέθοδο που χρησιμοποιείται για τη σαμπάνια. Ξεκινούν με τη ζύμωση του κρασιού βάσης σε μια δεξαμενή και στη συνέχεια, ρίχνουν ένα μείγμα μαγιάς, ζάχαρης και θρεπτικών συστατικών για να ξεκινήσει μια δεύτερη ζύμωση. Δεδομένου ότι η δεξαμενή είναι σφραγισμένη, το CO2 από τη ζύμωση απορροφάται αμέσως πίσω στο κρασί, δημιουργώντας εκείνες φυσαλίδες. Το Moscato d’Asti παράγεται με τη μέθοδο Asti.  Σε αντίθεση με τη μέθοδο της δεξαμενής, τα κρασιά που παράγονται με τη μέθοδο Asti υφίστανται μόνο μία ζύμωση. Σε μια σφραγισμένη δεξαμενή, το CO2  απορροφάται ξανά στο κρασί.  Στα μέσα της ζύμωσης, το κρασί σταματά να ζυμώνεται ώστε οι ζύμες να μην μετατρέψουν όλη τη ζάχαρη σε αλκοόλ. Η διάρκεια της ζύμωσης καθορίζει το επίπεδο αλκοόλης, τη γλυκύτητα και το αφρισμό.
  • Το Prosecco έχει συνήθως έντονο αφρισμό και το λέμε spumante ενώ το Moscato d’Asti έχει πιο ήπιο και απαλό αφρισμό και το λέμε frizzante.
  • Το Prosecco συνήθως φτιάχνεται σε πιο στεγνό (ξηρό) στυλ από το Moscato d’Asti. Έρχεται όμως σε μια σειρά επιπέδων γλυκύτητας. Η γλύκα που μπορεί να έχει προέρχεται από το λικέρ expedition που προστίθεται λίγο πριν την εμφιάλωση.
  • Aρωματικά η Glera,  που χρησιμοποιείται για το Prosecco, είναι λίγο πιο σφιχτό σε σύγκριση με το Μοσχάτο. Πιο απαλό και διακριτικό τόσο σε άρωμα όσο και σε γεύση βρίσκουμε αρώματα από πράσινο μήλο, αχλάδι, πεπόνι και ίσως λευκά λουλούδια. Αντίθετα το Μοσχάτο είναι μια εξαιρετικά αρωματική ποικιλία, με αρώματα από ροδάκινο, βερίκοκο και εσπεριδοειδή όπως λεμόνι και λουλουδάτα αρώματα από τριαντάφυλλο και άνθη.
  • Το Prosecco έχει περισσότερη ποσότητα αλκοόλ σε σύγκριση με το Moscato d’Asti, αλλά εξακολουθεί να είναι σχετικά χαμηλό για κρασί με αλκοόλ από 8,5% έως 12,5%. Το Moscato d’Asti είναι ένα από τα χαμηλότερα αλκοολούχα κρασιά με αλκοόλ από 4,5% έως 6,5% ABV.
  • Το Prosecco μπορεί να προέρχεται μόνο από καθορισμένη περιοχή στη βορειοανατολική Ιταλία ενώ το Moscato d’Asti βρίσκεται μόνο στο Πιεμόντε στη βορειοδυτική Ιταλία.