Άρθρα

Γιατί παλαιώνουμε το κρασί ?

Γιατί παλαιώνουμε το κρασί ?

Η παλαίωση ή cellaring ενός κρασιού σημαίνει ότι αποφασίζετε να πάρετε ένα κρασί που έχετε αγοράσει και να το αποθηκεύσετε σε ένα δροσερό, σκοτεινό μέρος για αρκετά χρόνια, επιτρέποντας στο κρασί να βελτιωθεί.

 

  • Πραγματικά δεν επωφελούνται από την παλαίωση όλα τα κρασιά και, γι΄αυτό υπάρχουν ειδικοί κανόνες για κάθε κρασί, που υπαγορεύουν πόσο καιρό θα πρέπει να παλαιώσουν και πότε είναι η καλύτερη στιγμή τους.
  • Μόνο το 1% του συνόλου του οίνου που παράγεται στον κόσμο προορίζεται για παλαίωση.
  • Ένα καλό κρασί με το πέρασμα του χρόνου αναπτύσσει μια ιδιαίτερα πλούσια γεύση, πιο μαλακή, με λιγότερη στυφάδα.
  • Τα αρώματά του εξελίσσονται και μετατρέπονται από φρέσκα φρούτα σε πιο ζουμερά και ώριμα μέχρι μαρμελαδένια κάνοντας το κρασί πιο ευχάριστο και απολαυστικό.
  • Ελάχιστα κρασιά με δυνατές τανίνες και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά θα βελτιωθούν με παλαίωση από 5-10 χρόνια, και κάποια μεγάλα κρασιά μπορούν να παλαιωθούν πάνω από 20 χρόνια!

Το κελάρι στο Domaine de la Romanée-Conti. Το θρυλικό domaine παράγει τα πιο περιζήτητα και ακριβότερα κρασιά στον κόσμο.

  • Σε σοβαρή παλαίωση των κατάλληλων κρασιών παίζει πράγματι ρόλο και η σοδειά. Στις συνήθεις όμως οινοποιήσεις η επίδραση της σοδειάς είναι ελάχιστη όσον αφορά στην παλαίωση, και τεράστια όσον αφορά στην ποιότητα.
  • Το κλειδί για την αποθήκευση και παλαίωση του κρασιού, είναι ο έλεγχος της θερμοκρασίας και η υγρασία, μαζί με την έλλειψη φωτός και κραδασμών.
  • Η μακροχρόνια παλαίωση των κρασιών είναι που οδηγεί στις εξωπραγματικές τιμές τους, καθώς επενδυτές και συλλέκτες από όλο τον κόσμο είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν υπέρογκα ποσά για να πάρουν στην κατοχή τους, μερικά από τις σπανιότερες φιάλες και μπουκάλια που έχουν παραχθεί ποτέ.