Άρθρα, All about spirits

Τips για να απολαμβάνουμε καλύτερα το ουίσκι

Το ουίσκι αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή οινοπνευματώδη ποτά τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ελλάδα με τους καταναλωτές του να το προτιμούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους . Ας συμφωνήσουμε έτσι πως  με οποιοδήποτε ποτό, δεν υπάρχει σωστή ή λάθος απάντηση. Αν το απολαμβάνετε, τότε πιείτε το. Υπάρχουν, ωστόσο, ερωτήματα  που μπορεί να θέλετε να σκεφτείτε όσο απολαμβάνετε ένα ουίσκι .

Το ουίσκι είναι φτιαγμένο από διάφορα είδη δημητριακών (συνήθως από κριθάρι), ανάλογα με το είδος του και την προέλευσή του. Όμως από τι εξαρτάται η γεύση που θα βγάλει το κάθε ένα και ποιοι είναι οι παράγοντες που καθορίζουν το στυλ του ;

Πρέπει να προσθέσετε πάγο στο premium ουίσκι σας;

Ο πάγος θα αραιώσει το ουίσκι και θα καταστρέψει την εμπειρία;

Υπάρχει μια καλύτερη επιλογή που θα ψύξει το ουίσκι χωρίς την αραίωση;

Ποιο είναι το σωστό ποτήρι και πόση ποσότητα να σερβίρω ;

Ποιοι είναι οι γευστικοί συνδιασμοί του και πως ταιριάζει το πούρο ;

  • Υπάρχουν πολλές διαφορές  που οδηγούν σε προϊόντα διαφορετικού γευστικού προφίλ  με την πρώτη ύλη , τη διαδικασία παραγωγής (αλκοολική ζύμωση, είδος , αριθμός αποστάξεων) ,  το χρόνο παλαίωσης , το είδος  βαρελιού και την περιεκτικότητα σε αλκοόλ να καθορίζουν το στυλ .
  • Γενικότερα, είναι φτιαγμένο για να πίνεται σκέτο με τη θερμοκρασία δωματίου να είναι η ιδανικότερη . Ίσως κάποιες φορές ο πάγος, ή λίγο νερό ( 2-3 σταγόνες νερό ) να το βοηθάνε να αναδείξει καλύτερα τα αρώματα του, ειδικά εάν έχει περίπλοκη γεύση. Όσο για αυτούς που θα επιλέξουν τον πάγο ας φροντίσουν τουλάχιστον να είναι ένα κομμάτι πάγου και όχι πολλά μικρά παγάκια .
  • Whiskey stones : Οι λάτρεις του ουίσκι τα γνωρίζουν εδώ και αρκετό καιρό τα whiskey stones ( από το γνωστό  ”whiskey on the rocks” ) , ένα πλέον  διαχρονικό gadget . Παγώνοντάς τα κάποιες ώρες στην κατάψυξη και μετέπειτα προσθέτοντάς τα στο ποτήρι , αντικαθιστούν τον πάγο και φροντίζουν να δροσίσουν το ουίσκι χωρίς να αλλοιώσουν τη γέυση .
  • Ποτήρι : Ναι, είναι πολύ σημαντικό. Είτε μιλάμε για ένα Glencairn (το κλασικό ποτήρι για ουίσκι) είτε για ένα τυπικό ποτήρι γευσιγνωσίας, το σχήμα του ποτηριού παίζει ρόλο. Θέλουμε να έχει χώρο μέσα στο ποτήρι το ουίσκι μας καθώς θέλουμε να έχει καλή επαφή με τον αέρα  και να αναδυκείονται τα αρώματά του.
  • Και έρχεται η ώρα του συνδυασμού . Ο κανόνας λέει τα  πούρα να ταιριάζουν με το ουίσκι που επιλέγουμε τόσο σε επίπεδο αρώματος όσο και σε επίπεδο γευστικής έντασης.  Δηλαδή , ένα πούρο ταιριάζει με ένα ποτό με το οποίο έχουν παρόμοιο αρωματικό προφίλ. Η παλαίωση στο βαρέλι προικίζει το χρυσαφένιο απόσταγμα με αρώματα όπως η βανίλια, η σοκολάτα, ο καπνός, κλπ , αρώματα δηλαδή που  συναντάμε και στο αρωματικό προφίλ ενός πούρου και φέρνουν έτσι την αρμονία και την απόλαυση .
  • Γι’ αυτούς που θέλουν να ξεφύγουν από τη παραδοσιακή ιεροτελεστία δοκιμής του κλασικού ποτού με πούρο και να τολμήσουν κάτι συναρπαστικό, η ποιοτική dark σοκολάτα. είναι μια ενδιαφέρουσα, εναλλακτική επιλογή .