Άρθρα

Πέρι μπύρας : τα είδη της μπύρας

Τώρα που καλοκαιριάζει η μπύρα γίνεται αυτόματα το αγαπημένο ποτό πολλών , με τις μικροζυθοποιίες στη χώρα μας να ξεπηδάνε ευχάριστα και να προσθέτουν πλούτο στην ποικιλία .

Ξανθιές , μελαχρινές , καστανές , κόκκινες, κεχριμπαρένιες, μαύρες , τα είδη είναι πολλά , παρ ‘ όλα αυτά ας δούμε τις μεγάλες κατηγορίες και πώς θα διαλέξουμε τις μπύρες μας φέτος το καλοκαίρι . 

Τρία είναι τα είδη που παρατηρούνται ανάλογα με τη ζύμωση της, οι βυθοζύμωτες ( λατρεμένες Lager)  , οι αφροζύμωτες  ( αγαπημένες Ale )  και οι μπύρες φυσικής ζύμωσης .

Βυθοζύμωτες ( λατρεμένες Lager)

Οι μπύρες Lager είναι οι πιο διαδεδομένες και αποτελεί το 90% της παγκόσμιας παραγωγής μπύρας . Στις lager  η μαγιά  καθιζάνει στον πυθμένα μετά το τέλος της ζύμωσης και η ζύμωση γίνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες, συνήθως 6-12 °C, ενώ ε χρειάζεται αρκετό χρόνο ωρίμανσης . Για το λόγο αυτό, η παραγόμενη μπύρα φυλάσσεται σε αποθήκες, γεγονός από το οποίο προκύπτει ο όρος lager , που στα γερμανικά σημαίνει αποθήκη.

Και σ αυτή την κατηγορία έχουμε  :

 • Blonde Lager : ελαφριά γεύση και ποικίλο βαθμό πικρότητας. Η γεύση τους είναι ήπια και οι παραγωγοί συνιστούν να καταναλώνεται κρύα.
 • Dark Lager : μαύρες μπύρες με γευστικούς χαρακτήρες που θυμίζουν Pils, με μόνη διαφορά την έντονη γεύση καβουρντισμένης βύνης.
 • Pilsner : ελαφρά ψημένη βύνη κριθαριού, πικάντικο λυκίσκο που καθορίζουν τόσο το άρωμα και τη γεύση ( από την πόλη  Pilsen (Plzen) της Τσεχίας )
 • Malt Liquor: έτσι ονομάζονται οι δυνατές βυθοζύμωτες Lager, οι οποίες παρά το όνομά τους δεν έχουν έντονη γεύση βύνης .
 • Dry Beer: αυτός ο βυθοζύμωτος τύπος μπύρας θυμίζει Pils έχοντας πιο «κοφτή» ξηρή γεύση .

Αφροζύμωτες  ( αγαπημένες Ale )

Στις μπύρες Ale ο τύπος της μαγιάς που χρησιμοποιείται, έχει την ιδιότητα μετά το τέλος της ζύμωσης να ανέρχεται στην επιφάνεια. Οι αφροζύμωτες μπύρες υφίστανται ζύμωση σε σχετικά υψηλές θερμοκρασίες 15-20 °C, ενώ το  χρονικό διάστημα ωρίμανσης είναι μικρότερο . Οι μπύρες Ale έχουν πιο έντονη γεύση και αρώματα σε μεγάλη ποικιλία .

Και σ αυτή την κατηγορία έχουμε :

 • Weiss: η γνωστή μας μπύρα Weiss , από τουλάχιστον 50% βύνη σιταριού είναι συνήθως ξανθιά έως κεχριμπαρόχρωμη και μπορεί να κυκλοφορεί ως διαυγής ή ως θολή.
 • Golden Ale : oι μπύρες αυτές έχουν ξανθό/χρυσαφένιο χρώμα και φρουτώδη γεύση ενώ είναι αρκετά δυνατές σε αλκοόλ ( 7-8,5% ) .
 • Brown Ale: σκουρόχρωμη μπύρας με έντονη γεύση βύνης και 4-6% αλκοόλ .
 • Stout : ιρλανδικής καταγωγής , σκούρο χρώμα από την έντονα καβουρντισμένη βύνη και πυκνή γεύση που αφήνει εντύπωση καραμέλας
 • Hefeweizen: σιταρένια , διαφοροποιείται ως προς την προσθήκη μαγιάς και την ωρίμανση που υφίσταται στο μπουκάλι. Το άρωμα της είναι γενικά φρουτώδες  και η γεύση της ελαφρά γλυκόξινη. Πιο συχνά συναντάται η σκούρα Hefeweizen .
 • Μοναστηριακές Trappist/Abbey : Οι μοναστηριακές μπύρες θεωρούνται οι πιο πολύπλοκες καθώς είναι υψηλής ζύμωσης και η ωρίμανσή τους διαρκεί περισσότερο από 3 χρόνια. Ο όρος Trappist είναι αποκλειστικός 6 μοναστηριών (5 στο Βέλγιο και 1 στην Ολλανδία). Οι μπύρες που παράγονται με την ίδια διαδικασία αλλά εκτός των 6 μοναστηριών ονομάζονται Abbey .

Mπύρες φυσικής ζύμωσης

Το γεγονός ότι ζυμώνονται με άγριους μύκητες οι οποίοι κυκλοφορούν ελεύθερα στον αέρα και  χωρίς προσθήκη μαγιάς , τις κάνει να διαφέρουν ώστε να τις κατατάσσουμε σε μια ξεχωριστή κατηγορία. Κύρια χώρα προέλευσης τους είναι το Βέλγιο . Για τη δημιουργία τους, εκτός από το κριθάρι χρησιμοποιείται και ένα ποσοστό αβυνοποίητου σιταριού. Επίσης χρησιμοποιούνται αρκετά παλαιωμένοι λυκίσκοι ( 3-7 ετών), ωστέ να πάρουν ελάχιστο άρωμα και πικράδα, αλλά και να μην χάσουν τις συντηρητικές ιδιότητες του φυτού. Γευστικά θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε ως τη ‘’δυσκολότερη’’ κατηγορία, και αυτό γιατί οι περισσότερες από αυτές είναι αρκετά όξινες και ξηρές, με λίγο έως αρκετό ανθρακικό.