Κάθε χρόνο 1η Νοέμβρη έχει καθιερωθεί η παγκόσμια ημέρα Ξινόμαυρου. Η αρχοντιά και η άγρια ομορφιά της ερυθρής ποικιλίας αξίζουν τη συνοδεία ενός καλομαγειρεμένου γεύματος.
Οι δικές μας προτάσεις σε ερυθρά Ξινόμαυρα, χαρμάνια με Ξινόμαυρο, ροζέ και αφρώδη Ξινόμαυρα .
1.ΓΗ ΚΑΙ ΟΥΡΑΝΟΣ 2021 , ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΣ
Το Γη και Ουρανός είναι μια κομψή και διαφορετική Νάουσα που πλέον θεωρείται από τα καλύτερα δείγματα του είδους. Παλαιώνει για 18 μήνες σε δρύινα βαρέλια.
Φαγητό: Κοντοσούβλι χοιρινό, προετοιμασμένο και μαριναρισμένο με ένα ιδιαίτερο μείγμα πικάντικων μπαχαρικών , που θα δώσει ένα μοναδικό άρωμα και γεύση. Έξτρα τιπ, γραβιέρα ή άλλα κίτρινα λιπαρά τυριά ενδιάμεσα θα απογειώσουν το συνδυασμό.
Συνταγή: https://www.amberq.gr/el/grillphilosophy/kontosoybli-xoirino-arwmatiko
2. ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ 2020 , ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ
Μία από τις πιο κομψές και μοντέρνες οινοποιήσεις Ξινόμαυρου από το Αμύνταιο, που εκφράζουν την αρωματικότητα και τα γευστικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Κομψό, πικάντικο, φρέσκο και φρουτώδες στη μύτη, γεμάτο αλλά και δροσερό στο στόμα, το Ξινόμαυρο Σκαντζόχοιρος από το Κτήμα ΑΛΦΑ είναι ένα απολαυστικό ερυθρό κρασί για κάθε τραπέζι.
Φαγητό: Αρνί γιουβέτσι με κριθαράκι στον φούρνο. Κυριακάτικο φαγητό, το κλασικό μας αρνί γιουβέτσι, που γίνεται απίθανα μελωμένο και ζουμερό στον φούρνο. Urfa κεμπάπ σε ψησταριά κάρβουνου.
Συνταγές: https://www.gastronomos.gr/syntagh/arni-gioyvetsi-me-kritharaki-ston-foyrno/140907/
https://www.amberq.gr/el/grillphilosophy/urfa-kebab
3.ΔΕΚΑ ΕΡΥΘΡΟΣ 2011 , ΚΤΗΜΑ ΟΙΝΟΓΕΝΕΣΙΣ
Το Δέκα Χ Ερυθρό 2011 από το Κτήμα Οινογένεσις είναι ένα κορυφαίο κόκκινο κρασί που συνδυάζει μοναδικά τη γαλλική φινέτσα του Merlot με το ρωμαλέο και πολύπλοκο χαρακτήρα του Ξινόμαυρου.
Φαγητό: Οσομπούκο στο πήλινο σε κυκλοθερμικό ξυλόφουρνο(Το οσομπούκο είναι κότσι μοσχαρίσιο ή βοδινό, κομμένο σε φέτες και μαγειρεμένο με λαχανικά.)
Συνταγή: https://www.amberq.gr/el/grillphilosophy/osompoyko-sto-phlino-se-kyklooermiko-xylofoyrno
4. BRUT CUVEE SPECIALE , ΚΤΗΜΑ ΚΑΡΑΝΙΚΑ
Ένα αφρώδες blanc de noir κρασί φτιαγμένο από Ξινόμαυρο και 10% Ασύρτικο με την méthode traditionnelle (παραδοσιακή μέθοδο), από τον Ολλανδό με Ελληνικές ρίζες οινοποιό Laurens Hartman.
Φαγητό: Καπνιστός σολομός
Συνταγή: https://xrysessyntages.com/fagita/klasiko-piato-me-kapnisto-solomo/
5. ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ ΡΟΖΕ 2022, ΚΤΗΜΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ένα ροζέ από Ξινόμαυρο, διά χειρός Βαγγέλη Γεροβασιλείου με ζωντάνια και πολύ απαλό χρώμα που αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο από την λευκή φιάλη.
Φαγητό: Γεμιστά ή φασολάκια με κοτόπουλο
Συνταγή: https://www.yiannislucacos.gr/recipe/ellinika-spitika-ospria-lahanika/7451/gemista
https://www.gastronomos.gr/syntagh/kotopoylo-me-fasolakia/66432/
6. ΝΑΟΥΣΣΑ ΜΠΟΥΤΑΡΗ 2011 , ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ
Το πρώτο ελληνικό ερυθρό εμφιαλωμένο κρασί ΠΟΠ που κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά, αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Ελλάδας στα κόκκινα κρασιά.
Φαγητό: Χοιρινό ρολό με Φέτα Χωριό, μουστάρδα και λιαστή ντομάτα , Προβατίνα με τραχανά σε παραδοσιακό φούρνο.
Συνταγές: https://www.gastronomos.gr/syntagh/choirino-rolo-me-feta-chorio-moystarda-kai-liasti-ntomata/53516/
https://www.amberq.gr/el/grillphilosophy/probatina-me-traxana-se-paradosiako-foyrno