Άρθρα, Συνταγές, Food and wine pairing

Mαγειρίτσα: συνταγή και κρασί

μαγειρίτσα

Η μαγειρίτσα είναι μια πατροπαράδοτη σούπα για το δείπνο στα περισσότερα ελληνικά σπίτια το βράδυ της Ανάστασης. Πολύπλοκη και πλούσια σε γεύση έχει το δικό της οινικό ταίρι. Παρακάτω μια εξαιρετικά αρωματική εκδοχή για το οικογενειακό τραπέζι.

Σύνολο προετοιμασίας: περίπου 2,5 ώρες

Υλικά για την πιο αρωματική μαγειρίτσα

1 ½ κιλό αρνίσια συκωταριά κομμένη σε μικρά κομματάκια σε ίδιο μέγεθος

300 γρ εντεριά κομμένη σε μικρά κομμάτια (την καθαρίζουμε πολύ καλά πριν την μαγειρέψουμε)

110 γρ ρύζι γλασέ

1 ματσάκι μαϊντανό

1 ματσάκι άνηθο

3 φρέσκα κρεμμύδια

1 μαρούλι κομμένο σε μεγάλα κομμάτια

λευκό κρασί

2 αυγά

λάδι, ξύδι, λεμόνι, αλάτι , πιπέρι

Εκτέλεση

Σε αλατισμένο νερό βράζουμε τη συκωταριά για 5 λεπτά, μέχρι να αλλάξει χρώμα και να μαλακώσουν όλα τα κομμάτια. Στραγγίζουμε καλά και αφήνουμε τη συκωταριά σε ένα μαγειρικό σκεύος. Στην κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το μαρούλι και λίγο αλάτι μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε τον άνηθο, τον μαϊντανό και τη συκωταριά. Σοτάρουμε και αλατίζουμε σ αυτό το σημείο. Έπειτα προσθέτουμε ένα ποτηράκι λευκό κρασί για σβήσιμο. Αφού εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε ένα λίτρο νερό και αφήνουμε να σιγοβράσει η σούπα μας. Στο τέλος της μίας ώρας προσθέτουμε το ρύζι και αφήνουμε για ακόμη 20λεπτάπερίπου. Παράλληλα ετοιμάζουμε να αυγοκόψουμε τη σούπα για πιο γεμάτη γεύση. Χτυπάμε τα ασπράδια από τα δυο αυγά και ρίχνουμε μια κουταλιά της σούπας ξύδι. Αφού γίνουν αφράτα ρίχνουμε μεγάλες κουταλιές σούπας στο μπολ. Επιπλέον σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τους κρόκους με το λεμόνι για το τελικό στάδιο της μαγειρίτσας.  Τα προσθέτουμε όλα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε απαλά.

 

Σερβίρουμε τη μαγειρίτσα με :

GRAND BATEAU BLANC 2021, GRAND BATEAU

SAUVIGNON BLANC 2023 , ΚΤΗΜΑ ΚΑΡΙΠΙΔΗ

ΡΕΤΣΙΝΑ AMPHORAE NV, ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΤΕΤΡΑΜΥΘΟΣ

ΑΣΠΡΟΣ ΛΑΓΟΣ ΒΙΔΙΑΝΟ 2022 , ΚΤΗΜΑ ΔΟΥΛΟΥΦΑΚΗ