All about spirits, Άρθρα

MATAROA : TO GIN OR NOT TO GIN ?

Τα premium gin θεωρούνται από πολλούς ειδικούς, από τις καλύτερες βάσεις για κοκτέιλ , λόγω της διαύγειάς τους που δεν αλλοιώνει τα χρώματα του κοκτέιλ, ενώ ο γευστικός και αρωματικός τους χαρακτήρας, λόγω της βοτανικότητάς του δίνει  αυτό το έξτρα που τα χαρακτηρίζει  premium .

Από τι φτιάχνεται όμως το Gin και συγκεκριμένα το ελληνικό mataroa gin ;

Bασικό συστατικό του Gin είναι οι καρποί του φυτού Άρκευθος. Ωστόσο η προσθήκη αυτή γίνεται στην τελευταία απόσταξη.  Στην πραγματικότητα, το τζιν αποτελεί παράγωγο μιας σειράς τεσσάρων αποστάξεων ενός πολτού που περιέχει σπόρους σίκαλης, βύνη και σπόρους αραβοσίτου. Δώδεκα συστατικά από χώρες της Μεσογείου(χαμομήλι , λεβάντα , μαστίχα , μανταρίνι , πορτοκάλι , φύλλο δάφνης ,  πικάντικος κόλιανδρος , φλούδες λεμονιού , μούρα αρκεύθου , γλυκόριζα ) και τέσσερα χρόνια δοκιμών, μέχρι το Mataroa να βγει στην αγορά, το 2019.

 

Το ‘Μataroa’ είναι δημιούργημα μιας ποτοποιίας που έχει γράψει ιστορία 100 χρόνων, της Ποτοποιίας- Αποσταγματοποιίας Μελισσανίδη. Σήμερα στο τιμόνι της βρίσκεται ο ιδιοκτήτης Δημήτρης Μελισσανίδης, τρίτη γενιά ποτοποιός και η σύζυγός του Νόπη Ρωμανίδου, συνιδιοκτήτρια, υπεύθυνη marketing & πωλήσεων Και, μαζί με αυτούς, μία ομάδα που συνεχίζει την παράδοση στην παραγωγή ούζου αλλά, τα τελευταία χρόνια και τσίπουρου.

Δανείστηκε το όνομα από το πλοίο «Μataroa» , υπό σημαία Νέας Ζηλανδίας και πραγματοποίησε 2 σημαντικά ταξίδια στη Μεσόγειο Θάλασσα. Τον Αύγουστο του 1945, ο Mataroa ταξίδεψε από τη Μασσαλία στη Χάιφα, με 173 παιδιά, όλους τους Εβραίους πρόσφυγες που σώθηκαν από τον Οργανισμό OSE (Œuvre de secours aux enfants). Και τον Δεκέμβριο του 1945, το Mataroa ναυλώθηκε από τον διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών να επιβιβάσει σημαντικό αριθμό φοιτητών (οι περισσότεροι λόγιοι του γαλλικού κράτους), για να τους βοηθήσει να αποφύγουν τις πολιτικές διώξεις: οι φιλόσοφοι Κορνήλιος Καστοριάδης και Κώστας Αξελός, η ζωγράφος Νέλλυ Ανδρικοπούλου, ο γλύπτης Κώστας Κουλεντιανός, η συγγραφέας Μιμίκα Κρανάκη, ο φιλόλογος Εμμανουήλ Κριαράς, ο αρχιτέκτονας Γιώργος Κανδύλης, για να αναφέρουμε μόνο μερικούς, ήταν στη λίστα των μετέπειτα διάσημων επιβατών του.

Το 2019, το Mataroa γίνεται η έμπνευση για το Mataroa Mediterranean Dry Gin. Το πλοίο μεταμορφώνεται σε μπουκάλι και το φορτίο δεν είναι άνθρωποι, αλλά 12 πολύτιμα συστατικά από τις ακτές της Μεσογείου. Όσο για το premium μείγμα, συμβολίζει τη δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος, την αφοσίωση στην αριστεία και τη συνέχεια αυτής της μοναδικής γης.

Το Μataroa Gin αποτελεί  ποτό που κατά κύριο λόγο δεν πίνεται σκέτο αλλά συνοδεύεται με αρκετά ποτά και γεύσεις όπως βότανα και μπαχαρικά για να αναδείξει μια εξαιρετική γεύση . Πέραν του gin τόνικ, τα πιο δημοφιλή cocktails παγκοσμίως φτιάχνονται με το συγκεκριμένο ποτό όπως :

Dirty Martini (gin, ξηρό βερμούτ, μια ελιά)

Pomegranate Martini (τζιν, φρέσκος χυμός λεμονιού, λικέρ ροδιού)

Lady of leisure(gin, Chambord, Cointreau, χυμός ανανά)

Bronx (gin, γλυκό και ξηρό βερμούτ, χυμός πορτοκάλι)

Βρείτε στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα το Mataroa gin και πολλές ακόμη επιλογές για ευφάνταστες προτάσεις cocktail  στο σπίτι .

 

 

 

 

 

 

Πηγή : https://mataroagin.com/