Άρθρα

Λαμπερό ζεστό κρασί ή αλλιώς gluhwein : η αυθεντική συνταγή

Ντυμένοι με ζεστά ρούχα οι Γερμανοί κάθε χρόνο ξεχύνονται στους δρόμους για τις  αγορές τους και δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο να τους ζεστάνει από μια κούπα με ζεστό αρωματικό κρασί. Ανοιχτά μαγαζιά στους δρόμους της Γερμανίας, στολισμένα  με χιλιάδες λαμπιόνια και πολύχρωμες κορδέλες,  σερβίρουν σε χαμηλά ποτήρια με χέρι ή casual κεραμικά (τα οποία μπορείς να κρατήσεις για σουβενίρ) το λαμπερό ζεστό κρασί .

Η ιστορία του gluhwein έρχεται από πολύ πίσω στο Μεσαίωνα, όταν η χρήση μπαχαρικών σε ζεστό ποτό θεωρούνταν ότι είχε θεραπευτικές ιδιότητες και τον 2ο αιώνα π.Χ., όταν οι Ρωμαίοι ταξιδεύοντας στις ευρωπαϊκές χώρες μαζί με τα κρασιά και την αμπελουργία που μετέδωσαν, μοιράστηκαν τις συνταγές τους για ζεστό κρασί .

Το gluhwein πιθανότατα προέρχεται από το glow-wine που σημαίνει “κρασί που λάμπει”, αφού για να ζεσταθεί ανακάτευαν τα σκεύη που χρησιμοποιούσαν με πυρωμένα σίδερα. Η παλαιότερη επιχρυσωμένη κούπα gluhwein που σώζεται χρονολογείται περίπου στο 1420 και αποδίδεται στον κόμη John IV of Katzenelnbogen, έναν Γερμανό ευγενή που ήταν ο πρώτος που καλλιέργησε σταφύλια Riesling στη χώρα.

Οι συνταγές διαφοροποιούνται ανά περιοχή, αλλά η αξία του κλασικού gluhwein θεωρείται ”βάλσαμο” για κάθε κρύα  μέρα, προσφέροντας άρωμα και ζεστασία σε όποιον το επιλέξει .

Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά

Υλικά
1 μπουκάλι κόκκινο ξηρό κρασί (με τις ιδανικές ποικιλίες να είναι το cabernet sauvignon, merlot και syrah, χωρίς αυτό να σημαίνει ένα ακριβό κρασί αλλά ένα κρασί με σώμα)
ο χυμός από ένα πορτοκάλι και τα φλούδια του
φλούδες από λεμόνι
5 γαρύφαλλα
1 φλυτζάνι νερό
μισό φλυτζάνι ζάχαρη
3 ξυλάκια κανέλας
1 ξύλο βανίλιας
2 αστεροειδείς γλυκάνισους (κάνουν το κρασί να λάμπει)
* μισό φλυτζάνι μπράντυ προαιρετικά

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα φλούδια από το πορτοκάλι και το λεμόνι, ώστε να αφαιρέσουμε όσο περισσότερη μπορούμε από τη λευκή σάρκα που προσδίδει πικρή γεύση. Έπειτα, προσθέτουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και την τοποθετούμε σε σιγανή φωτιά για να εκχυλιστούν αρώματα και γεύσεις από τα μπαχαρικά και τα εσπεριδοειδή. Αφήνουμε περίπου μισή ώρα. Σημείωνουμε ότι δεν πρέπει το υγρό μας να βράσει παρά μόνο να ζεσταθεί πολύ καλά. Ανακατεύουμε ελαφρά για να διαλύσουμε τη ζάχαρη και να μεταφέρουμε παντού τις γεύσεις από τα υλικά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα στην άκρη για πέντε λεπτά. Τέλος σουρώνουμε το υγρό και σερβίρουμε σε κούπες η κεραμικά σκεύη της αρεσκείας μας. Μπορούμε να διακοσμήσουμε την κούπα μας με στικ κανέλας και φέτες πορτοκαλιού.

Για όσους θέλουν να συνοδεύσουν το gluhwein με λιχουδιές μερικές εξαιρετικές επιλογές είναι τα κέικ μπαχαρικών, κέικ φρούτων και οι ψημένοι ξηροί καρποί .

Στην υγειά σας ή όπως θα λέγαμε στη Γερμανία Prost! Auf Ihr Wohl!

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.