Άρθρα, All about spirits

Η τέχνη του ΜΕΤΑΞΑ , εξευγενισμός και φινέτσα

Για κάποιους το κονιάκ είναι ένδειξη καλής ζωής μιας και αναμφίβολα είναι ένα αρχοντικό ποτό που αρμόζει στις κρύες νύχτες του χειμώνα ενώ αποτελεί το επιστέγασμα ενός εξαιρετικού δείπνου . Βέβαια δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τις παιδικές αναμνήσεις που το κονιάκ  αποτελούσε εκλεκτό κέρασμα στο σπίτι της γιαγιάς .

Τι είναι λοιπόν το κονιάκ και γιατί αξίζει να το απολαύσεις ένα κρύο βράδυ του χειμώνα με καλή παρέα ή ακόμα και μόνος σου ?

Το κονιάκ πήρε το όνομά του από την ομώνυμη μικρή πόλη της Δυτικής Γαλλίας. Από τον 13ο αιώνα, Ολλανδοί έμποροι μετέφεραν βαρέλια κρασιού από τη Γαλλία στη Βόρειο Ευρώπη. Συχνά, το κρασί χαλούσε κατά την διάρκεια του μεγάλου ταξιδιού κι έτσι, τον 16ο αιώνα, άρχισαν να αποστάζουν το κρασί και να φτιάχνουν ένα είδος brandy το “brandijwin” ή “καμένο κρασί”. Έναν αιώνα αργότερα, οι Γάλλοι διπλοαποστάζανε το κρασί, παλαιώνοντάς το σε ξύλινα βαρέλια. Το νέο ποτό ήταν πιο «ευγενικό» και είχε πιο ήπια γεύση από το brandy. Η δεύτερη καύση στο καζάνι σήμανε την γένεση του κονιάκ. Κανένα άλλο απόσταγμα δεν πετυχαίνει ένα παρόμοιο μπουκέτο , ισορροπία , κομψότητα και ζεστασιά όπως το κονιάκ .

Με το άκουσμα της λέξης κονιάκ το μυαλό μας πάει κατευθείαν στο ΜΕΤΑXΑ , δικαίως μιας και έχει κατακτήσει την ελληνική αγορά . Η ιστορία του ξεκινά από τον Σπύρο Μεταξά ο οποίος  κατάγεται από μία οικογένεια που εμπορεύεται το μετάξι .Εξερευνητής και άνθρωπος με ιδιαίτερη αισθητική, αποφασίζει να ιδρύσει τη δική του εταιρεία στο χώρο των αποικιακών της εποχής. Στα πολλά ταξίδια του, ο Σπύρος Μεταξάς ανακαλύπτει διαφορετικά ποτά και κρασιά από όλο τον κόσμο. Τα ποτά εκείνη την εποχή ήταν έντονα στη γεύση, χωρίς όμως ιδιαίτερο άρωμα ή χαρακτήρα. Ο Σπύρος Μεταξάς ονειρεύτηκε τη δημιουργία ενός μοναδικού ποτού, απαλού όσο κι έντονου. Αυτό το ποτό θα ήταν ένα πραγματικό ταξίδι των αισθήσεων. Ο Σπύρος Μεταξάς χτίζει το πρώτο του αποστακτήριο στο λιμάνι του Πειραιά. Το μοναδικό, κεχριμπαρένιο ποτό του σύντομα αρχίζει να εξάγεται στις χώρες της Μεσογείου. Το 1888 δημιουργεί το ΜΕΤΑΧΑ, το Αυθεντικό Ελληνικό Ποτό.

Ο Οίκος Μεταξά δεν έχει Master ποτοποιό, ούτε Master Blender. Έχει έναν Metaxa Master, τον Κωνσταντίνο Ράπτη. Είναι μόλις ο πέμπτος κατά σειρά Metaxa Master, από την ημέρα που ιδρύθηκε ο Οίκος. Ο Κωνσταντίνος Ράπτης διψά για έμπνευση και πάθος. Όπως αναμειγνύει τα συστατικά που δημιουργούν το ΜΕΤΑΞΑ, έτσι κι ο ίδιος δένει αρμονικά το παλιό με το καινούργιο. Οφείλει να διατηρήσει την παράδοση και το στιλ του ΜΕΤΑΧΑ, την ίδια ώρα που δημιουργεί τις νέες του εκφράσεις, όπως το ΜΕΤΑΧΑ 12 Αστέρων ή το Angels’ Treasure. Ο Κωνσταντίνος Ράπτης αρχικά επιλέγει Μοσχάτα κρασιά από τη Σάμο που ξεχωρίζουν για την αρωματική τους συγκέντρωση. Αμέσως μετά επιλέγει φίνα οινικά αποστάγματα με βάση τον χαρακτήρα και την κομψότητά τους. Τα Μοσχάτα κρασιά και τα οινικά αποστάγματα ωριμάζουν ξεχωριστά σε δρύϊνα βαρέλια μέχρι εκείνος να αποφασίσει ότι είναι έτοιμα να σμίξουν. Ένα μπουκέτο μεσογειακά βότανα έρχεται να δώσει την τελευταία πινελιά.

Παρ’ότι στην αρχή το σύγκριναν με κονιάκ και αργότερα με μπράντι, το ΜΕΤΑΧΑ είναι αδύνατον να μπει σε κάποια κατηγορία. Σήμερα αναγνωρίζεται γι’ αυτό ακριβώς που είναι, ένα μοναδικό κεχριμπαρένιο ποτό.

Ανακαλύψτε τη μοναδική γεύση από Μοσχάτα Σάμου, παλαιωμένα οινικά αποστάγματα και βότανα της Μεσογείου για έντονη απαλότητα.

Η εμπειρία του ΜΕΤΑΧΑ είναι ένα ταξίδι των αισθήσεων.