Φαγητό και κρασί – Κρασί και φαγητό , είναι αναμφίβολα δυο γαστρονομικές έννοιες που αν συνδιαστούν σωστά μεγιστοποιούν την απόλαυση . Είτε με τις βασικές κλασικές επιλογές , είτε με πειραματισμούς το αλφάβητο του κρασιού είναι εδώ για να βοηθήσει και να δώσει ιδέες για γαστρονομικά ταιριάσματα .
- Βακαλάος παστός ή τηγανητός : Ρομπόλα , Ρετσίνα
- Βακαλάος πλακί στο φούρνο με ντομάτα : Αγιωργίτικο χωρίς ωρίμαση σε βαρέλι , ροζέ από Ξινόμαυρο
- Βασιλικός (πέστο βασιλικού) : Sauvignon blanc φρέσκο , Pinot grigio
- Βασιλόπιτα : Γλυκά κρασιά αφρώδη και ημί-αφρώδη
- Βελουτέ σούπα με λαχανικα και έντονες γεύσεις από ξηρούς καρπούς ή καστανα : Σέρι (Sherry το ισπανικό ενισχυμένο κρασί )
- Βελουτέ μανιταρόσουπα : Chardonnay με βαρέλι , Pinot noir με γήινο χαρακτήρα
- Βοδινό μαγειρευτό : Syrah και ξηρή Μαυροδάφνη
- Βοδινό ψητό : Cabernet sauvignon , blend με Μανδηλάρι ή Κοτσιφάλι ( κρητικές ερυθρές ποικιλίες )
- Γαλατόπιτα : Γλυκά λευκά κρασιά , ακόμη και αποστάγματα
- Γαλέος τηγανητός : Ρομπόλα , Ρετσίνα
- Γαλοπούλα γεμιστή : Chardonnay παλαιωμένα , λευκά κρασιά από τη Βουργουνδία παλαιωμένα
- Γαλοπούλα ψητή : Chardonnay , Σαββατιανό , Αθήρι
- Γαλοτύρι ΠΟΠ : φρέσκα λευκά κρασιά από Ασύρτικο και Μοσχάτο
- Γαρίδες ( χωρίς σάλτσες και έντονες γέυσεις ) : Sauvignon Blanc, Μοσχοφίλερο Μαντινείας , Ροδίτη
- Γαρίδες σαγανάκι με ντομάτα , γαριδομακαρονάδα : Ροζέ από Ξινόμαυρο ή Grenache, φρέσκο Αγιωργίτικο
- Γαρίδες ψητές : Sauvignon Blanc , ροζέ από Αγιωργίτικο
- Γαύρος μαρινάτος : απόσταγμα (τσίπουρο) , Ρετσίνα
- Γαύρος τηγανητός : Ροδίτης, Riesling
- Γίγαντες πλακί : ροζέ από Merlot , ζουμερά νεαρά Μerlot χωρίς βαρέλι
- Γιουβαρλάκια : Ρετσίνα , Chardonnay
- Γλυκά κουταλιού : Mοσχάτο και αρωματικά αποστάγματα
- Γλώσσα μοσχαρίσια : Λημνιό, Pinot Noir