Άρθρα

Food and Wine : κάθε φαγητό έχει το οινικό του ταίρι (Β,Γ)

Φαγητό και κρασί – Κρασί και φαγητό , είναι αναμφίβολα  δυο γαστρονομικές έννοιες που αν συνδιαστούν σωστά μεγιστοποιούν την απόλαυση . Είτε με τις βασικές κλασικές επιλογές , είτε με πειραματισμούς το αλφάβητο του κρασιού είναι εδώ για να βοηθήσει και να δώσει ιδέες για  γαστρονομικά ταιριάσματα .

  • Βακαλάος παστός ή τηγανητός : Ρομπόλα , Ρετσίνα
  • Βακαλάος πλακί στο φούρνο με ντομάτα : Αγιωργίτικο χωρίς ωρίμαση σε βαρέλι , ροζέ από Ξινόμαυρο
  • Βασιλικός (πέστο βασιλικού) : Sauvignon blanc φρέσκο ,  Pinot grigio
  • Βασιλόπιτα :  Γλυκά κρασιά αφρώδη και ημί-αφρώδη
  • Βελουτέ σούπα με λαχανικα και έντονες γεύσεις από ξηρούς καρπούς ή καστανα  : Σέρι (Sherry το ισπανικό ενισχυμένο κρασί )
  • Βελουτέ μανιταρόσουπα : Chardonnay με βαρέλι , Pinot noir με γήινο χαρακτήρα
  • Βοδινό μαγειρευτό : Syrah και ξηρή Μαυροδάφνη
  • Βοδινό ψητό : Cabernet sauvignon ,  blend  με Μανδηλάρι ή Κοτσιφάλι ( κρητικές ερυθρές ποικιλίες )
  • Γαλατόπιτα : Γλυκά λευκά κρασιά , ακόμη και αποστάγματα
  • Γαλέος τηγανητός : Ρομπόλα , Ρετσίνα
  • Γαλοπούλα γεμιστή : Chardonnay παλαιωμένα , λευκά κρασιά από τη Βουργουνδία παλαιωμένα
  • Γαλοπούλα ψητή : Chardonnay , Σαββατιανό , Αθήρι
  • Γαλοτύρι ΠΟΠ : φρέσκα λευκά κρασιά από Ασύρτικο και Μοσχάτο
  • Γαρίδες ( χωρίς σάλτσες και έντονες γέυσεις ) : Sauvignon Blanc, Μοσχοφίλερο Μαντινείας , Ροδίτη
  • Γαρίδες σαγανάκι με ντομάτα , γαριδομακαρονάδα : Ροζέ από Ξινόμαυρο ή Grenache, φρέσκο Αγιωργίτικο
  • Γαρίδες ψητές : Sauvignon Blanc , ροζέ από Αγιωργίτικο
  • Γαύρος μαρινάτος : απόσταγμα (τσίπουρο) , Ρετσίνα
  • Γαύρος τηγανητός : Ροδίτης, Riesling
  • Γίγαντες πλακί  : ροζέ από Merlot , ζουμερά νεαρά Μerlot χωρίς βαρέλι
  • Γιουβαρλάκια : Ρετσίνα , Chardonnay
  • Γλυκά κουταλιού : Mοσχάτο και αρωματικά αποστάγματα
  • Γλώσσα μοσχαρίσια : Λημνιό, Pinot Noir