Φαγητό και κρασί – Κρασί και φαγητό , είναι αναμφίβολα δυο γαστρονομικές έννοιες που αν συνδιαστούν σωστά μεγιστοποιούν την απόλαυση . Είτε με τις βασικές κλασικές επιλογές , είτε με πειραματισμούς το αλφάβητο του κρασιού είναι εδώ για να βοηθήσει και να δώσει ιδέες για γαστρονομικά ταιριάσματα .
Λαβράκι ψητό ή με λιπαρή σάλτσα : Σαββατιανό , Βιδιανό , βαρελάτο Chardonnay
Λαβράκι σεβίτσε ( ωμό μαριναρισμένο ) : Torrontes
Λαγός στιφάδο : ξηρή Μαυροδάφνη , Cabernet sauvignon και Bordeaux blends ( Cabernet sauvignon – Merlot ) , ζουμερά Merlot , παλαιωμένα Ξινόμαυρα
Λαγος σαλμί : παλαιωμένα Bordeaux blends , Merlot
Λαζάνια μπολονέζε (με κιμά) : Sangiovese , Αγιωργίτικο με βαρέλι , Pinot noir , Λημνιώνα
Λαζάνια με λαχανικά και μπεσαμελ : Chardonnay , Βιδιανό , λευκά πλούσια με βαρέλι
Λαχανοντολμάδες ( με κιμά και αυγολέμονο ) : Σαββατιανό , Ρομπόλα
Λαχανόρυζο : Sauvignon blanc , Θραψαθήρι , Κυδωνίτσα
Λουκάνικα τύπου φρανκφούρτης : Αγιωργίτικο, Βλάχικο, Ξινόμαυρο
Λουκάνικα : Cabernet sauvignon , Merlot , blend από Cabernet sauvignon και Merlot , Μαυροτράγανο
Λούζα ή λούντζα ( αλλαντικό των Κυκλάδων µε ένταση και βάθος στη γεύση , δεν έχει πολύ λίπος, ενώ η διατήρησή της µόνο µε αλάτι την κάνει σχετικά αλµυρή ) : μέτρια απλά κρασιά όπως ένα απλό Syrah , όχι παλαιωμένα , Αγιωργίτικο
Λούτσος : Μαλαγουζιά χωρίς βαρέλι , αλσατικά ξηρά Riesling , Ρομπόλα
Λυθρίνι : Chardonnay με βαρέλι , Ασύρτικο σε βαρέλι
Μαγειρίτσα : Sauvignon Blanc με βαρέλι
Μάγουλα ( μοσχαρίσια ) : Refosco , Μαυροδάφνη , χαρμάνια με Μerlot
Μανιτάρια αλά κρέμ : Chardonnay με βαρέλι
Μανιτάρια (ψητά) : Αγιωργίτικο ( φρουτωδες ) , Pinot Noir , μαλακό Merlot , χαρμάνι με βάση το Αγιωργίτικο
Μαρίδα : Ρομπόλα , Ροδίτης
Μελιτζάνες με κόκκινη σάλτσα ( ιμαμ ) : Merlot , Κοτσιφάλι , Λιάτικο , Sangiovese
Μελιτζάνες παπουτσάκια : Ξινόμαυρο , ροζέ από Ξινόμαυρο , ροζέ από Syrah
Μελιτζανοσαλάτα : Ρετσίνα και ροζέ ξηρά
Μηλόπιτα : Μοσχάτο γλυκό
Μοσχάρι κοκκινιστό : Syrah , Cabernet sauvignon
Μοσχαρίσιες μπριζόλες : Syrah , Cabernet sauvignon , Shiraz , Μούχταρο
Μπριζόλες χοιρινές : Αγιωργίτικο , μαλακά Ξινόμαυρα ,
Μοσχάρι λεμονάτο : Chardonnay με βαρέλι
Μοσχάρι ψητό (σχάρας ) : Syrah , χαρμάνια με Cabernet sauvignon – Merlot
Μουσακάς : Merlot , Syrah
Μπαρμπούνια τηγανιτά : Ροδίτης , Ρομπόλα , Μαλαγουζιά
Μπιφτέκια σχάρας : Αγιωργίτικο , χαρμάνι με Ξινόμαυρο , Merlot
Μπριάμ : ροζέ από Ξινόμαυρο , Λημνιώνα , Τempranillo , Λημνιό
Μύδια : Sauvignon Blanc , Βηλάνα , Ρομπόλα