Φαγητό και κρασί – Κρασί και φαγητό , είναι αναμφίβολα δυο γαστρονομικές έννοιες που αν συνδιαστούν σωστά μεγιστοποιούν την απόλαυση . Είτε με τις βασικές κλασικές επιλογές , είτε με πειραματισμούς το αλφάβητο του κρασιού είναι εδώ για να βοηθήσει και να δώσει ιδέες για γαστρονομικά ταιριάσματα .
Χάβαρο (µύδι ξανθό ): Ρομπόλα , Ασύρτικο , Gruner Veltliner , Sauvignon Blanc
Χαβιάρι (χαβιαροσαλάτα , αλίπαστα αυγά των ψαριών που παιρνούν από μια σχετική ωρίμανση) : Chardonnay , ξηρό Riesling , Σαμπάνια (blanc de noir)
Χαλβαδόπιτα ( στρογγυλής πίτα, με µείγµα από µαρέγκα, µέλι, ζάχαρη, γλυκόζη, άρωµα βανίλιας και ολόκληρα αµύγδαλα ή φιστίκια) : γλυκό Μοσχάτο
Χαλβάς µπακάλη : Μοσχάτο γλυκό , Viognier γλυκό
Χαλβάς σιµιγδαλένιος : Vinsanto
Χαλβάς Φαρσάλων : Γλυκά λευκά κρασιά
Χαλούµι : Κυδωνίτσα
Χαµόν Σεράνο ( ισπανικό αλλαντικό (από χοίρο ) µε λιγότερο λίπος ) : ροζέ Tempranillo
Χάµπεργκερ (hamburger) : Merlot , Αγιωργίτικο , Cabernet Sauvignon
Χοιροµέρι ( ζαµπόν, χαµόν) : ερυθρό Zinfandel , Sauvignon Blanc , ροζέ Tannat
Χοιρινό κοντοσούβλι : Αγιωργίτικο , Ξινόμαυρα , Cabernet Sauvignon από Νέο κόσμο
Χοιρινό με κάστανα ή δαμάσκηνα : Pinot Noir, Cabernet Franc , Λημνιώνα
Χοιρινό με σέλινο : Sauvignon Blanc
Χοιρινό σνίτσελ : Ρομπόλα , Ντεμπίνα
Χοιρινό ψητό στον φούρνο : Αγιωργίτικο , Κοτσιφάλι
Χταπόδι κοκκινιστό : Αγιωργίτικο
Χταπόδι σχάρας : Ρετσίνα, Ρομπόλα , ροζέ Αγιωργίτικο , Pinot Noir
Χτένι (scallop, coquille , μαλάκιο με πολύ εύγευστη σάρκα ) : Sauvignon Blanc
Ψάρι ψητό : Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Chardonnay , Viognier
Ψάρι στο τηγάνι : Aσύρτικο , Μαλαγουζιά, Βηλάνα, Σαββατιανό
Ψαρόσουπα : Ροδίτης, Ρετσίνα