Food and wine pairing, Άρθρα

Food and Wine : κάθε φαγητό έχει το οινικό του ταίρι ( Χ , Ψ )

Φαγητό και κρασί – Κρασί και φαγητό , είναι αναμφίβολα δυο γαστρονομικές έννοιες που αν συνδιαστούν σωστά μεγιστοποιούν την απόλαυση . Είτε με τις βασικές κλασικές επιλογές , είτε με πειραματισμούς το αλφάβητο του κρασιού είναι εδώ για να βοηθήσει και να δώσει ιδέες για γαστρονομικά ταιριάσματα .

Χάβαρο (µύδι ξανθό ): Ρομπόλα , Ασύρτικο , Gruner Veltliner , Sauvignon Blanc

Χαβιάρι (χαβιαροσαλάτα , αλίπαστα αυγά των ψαριών που παιρνούν από μια σχετική ωρίμανση) : Chardonnay , ξηρό Riesling , Σαμπάνια (blanc de noir)

Χαλβαδόπιτα ( στρογγυλής πίτα, με µείγµα από µαρέγκα, µέλι, ζάχαρη, γλυκόζη, άρωµα βανίλιας και ολόκληρα αµύγδαλα ή φιστίκια) : γλυκό Μοσχάτο

Χαλβάς µπακάλη : Μοσχάτο γλυκό , Viognier γλυκό

Χαλβάς σιµιγδαλένιος : Vinsanto

Χαλβάς Φαρσάλων : Γλυκά λευκά κρασιά

Χαλούµι : Κυδωνίτσα

Χαµόν Σεράνο ( ισπανικό αλλαντικό (από χοίρο ) µε λιγότερο λίπος ) : ροζέ Tempranillo

Χάµπεργκερ (hamburger) : Merlot , Αγιωργίτικο , Cabernet Sauvignon

Χοιροµέρι ( ζαµπόν, χαµόν) :  ερυθρό Zinfandel , Sauvignon Blanc , ροζέ Tannat

Χοιρινό κοντοσούβλι : Αγιωργίτικο , Ξινόμαυρα , Cabernet Sauvignon από Νέο κόσμο

Χοιρινό με κάστανα ή δαμάσκηνα : Pinot Noir, Cabernet Franc , Λημνιώνα

Χοιρινό με σέλινο : Sauvignon Blanc

Χοιρινό σνίτσελ : Ρομπόλα  , Ντεμπίνα

Χοιρινό ψητό στον φούρνο : Αγιωργίτικο , Κοτσιφάλι

Χταπόδι κοκκινιστό : Αγιωργίτικο

Χταπόδι σχάρας : Ρετσίνα, Ρομπόλα , ροζέ Αγιωργίτικο , Pinot Noir

Χτένι (scallop, coquille , μαλάκιο με πολύ εύγευστη σάρκα ) :  Sauvignon Blanc

Ψάρι ψητό : Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Chardonnay , Viognier

Ψάρι στο τηγάνι :  Aσύρτικο , Μαλαγουζιά, Βηλάνα, Σαββατιανό

Ψαρόσουπα : Ροδίτης, Ρετσίνα