Άρθρα

Δοκιμάσαμε SYRAH από το Οινοποιείο της οικογένειας Γκιρλέμη

Με τις πικάντικες πρωτεΐνες, τις κόκκινες πιπεράτες σάλτσες και το κυνήγι στα πιάτα του χειμώνα ο συνδιασμός είναι μια από τις πιο γνωστές ερυθρές γαλλικές ποικιλίες. Και το όνομα αυτού… Syrah.

Πολυφυτεμένη ποικιλία στη Γαλλία δίνει κρασιά από τα πιο ακριβά του κόσμου. Στην Ελλάδα, η καλλιέργειά του ξεκίνησε στις αρχές του 1990 από τη Μακεδονία και πλέον έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα –σε Θράκη, Θεσσαλία, Κεντρική Ελλάδα, Πελοπόννησο, Δωδεκάνησα και Κρήτη. Και κάπως έτσι φτάνουμε στο Δομοκό και στο Οινοποιείο οικογένειας Γκιρλέμη. Στη θέση Προσήλια στο Δομοκό Φθιώτιδας επιλέχθηκαν για την φύτευση πέντε λευκές και πέντε ερυθρές ποικιλίες τόσο ελληνικές όσο και διεθνείς. Στο κτήμα της Οικογένειας Γκιρλέμη η καλλιέργεια του αμπελώνα  γίνεται με μεγάλη φροντίδακαι σεβασμό στο περιβάλλον με στόχο την παραγωγή ποιοτικής πρώτης ύλης και στην συνέχεια ποιοτικού κρασιού αποκλειστικά από τον ενιαίο, ιδιόκτητο αμπελώνα τους.

Η ετικέτα Syrah 

Έδαφος: Αργιλοπηλώδες

Παραγωγή: Σταφύλια αποκλειστικά από τον ιδιόκτητο αμπελώνα μας

Ποσότητες Τρύγου: 750-850 kg /στρέμμα

Ημ/νιες Τρύγου: 10-12 Σεπτεμβρίου

Έτος Φύτευσης: 2009-2010

Φιάλες Συνολικής Παραγωγής: 6.500 Φιάλες των 750ml

Ποσοστά: 100% Syarh

Οινοποίηση: Κρυοεκχύλιση για 4-5 ημέρες, ζύμωση σε αυξανόμενες θερμοκρασίες με ιθαγενείς ζύμες. Παραμονή με τα στέμφυλα για 22 ημέρες. Εμφιαλώνεται αφιλτράριστο και κυκλοφορεί μετά από 1 χρόνο παραμονης στην φιάλη.

Ωρίμανση: 14 Μήνες σε Γαλλικά Δρύινα Βαρέλια

To terroir  της περιοχής – η κλίση και η μορφολογία του εδάφους, το κλίμα, ο ποταμός που δροσίζει, το υψόμετρο και ο αερισμός- χαρίζει στο κρασί ποιοτικά χαρακτηριστικά .

Βαθύ πορφυρό χρώμα στην εμφάνιση με ιώδεις ανταύγειες γέμισε χρώμα το ποτήρι και τα πρώτα αρώματα βιολέτας κέρδισαν τις εντυπώσεις. Κόκκινα φρούτα όπως κεράσι, σοκολάτα και μπαχαρικά είναι μερικά από τα αρώματα που του χαρίζουν πολυπλοκότητα. Στο στόμα έχει πυκνή δομή, δυνατές καλοστημένες τανίνες με την ελαφριά τραχύτητα να ενοχλεί ευχάριστα, μέτρια οξύτητα και επίγευση που διαρκεί. Επιδέχεται παλαίωση με τα αρώματα σταδιακά να αντικαθίστανται με πιο γήινα, όπως δέρματος, τρούφας, αλλά και αρωμάτων που προέρχονται από την οινοποίηση στο βαρέλι, όπως δρυός και ξύλου.

Συνδιάστε το με ώριμα κίτρινα τυριά με μπαχαρικά, πικάντικα κρέατα(μοσχάρι, κυνήγι, bbq, αγριογούρουνο), ζυμαρικά με πρωτεΐνες και λουκάνικα. Εμείς επιλέξαμε ταλιατέλες με μοσχάρι  και ελαφριά κόκκινη σάλτσα με πιπέρι μαύρο και λευκό.

Μιας και οι φιάλες του είναι περιορισμένες προτείνω να βιαστείτε.