All about spirits, Άρθρα

Cognac Vs Brandy, ποια η διαφορά τους?

cognac vs brandy

Πολλές φορές ακούμε τις λέξεις cognac και brandy χωρίς να ξέρουμε πραγματικά ποια η διαφορά τους.

Για να κατανοήσουμε τις μοναδικές ιδιαιτερότητες του κονιάκ που το ξεχωρίζουν από τα άλλα μπράντι, θα μπορούσαμε να κάνουμε μια δοκιμή. Εάν οι γευστικοί κάλυκες είναι αρκετά προσεκτικοί, μπορείτε να παρατηρήσετε την οργανοληπτική πολυπλοκότητα και την αρωματική φινέτσα του κονιάκ, όπως έκανε ο Γάλλος συγγραφέας του 19ου αιώνα Βίκτορ Ουγκώ όταν το αποκάλεσε «το ποτό των θεών».

Σε αντίθετη περίπτωση, η ακόλουθη δήλωση είναι ένα χρήσιμο σημείο εκκίνησης για να απαντήσουμε στην ερώτηση «είναι το cognac brandy ?»: όλα τα cognac μπορούν να θεωρηθούν ως brandy, αλλά δεν είναι όλα τα brandy cognac.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ BRANDY?

Το brandy είναι ένα απόσταγμα που παρασκευάζεται συχνά με απόσταξη κρασιού που έχει υποστεί ζύμωση. Ωστόσο, δεν υπάρχει διεθνώς αναγνωρισμένος ορισμός και εκτός ΕΕ μερικές φορές φτιάχνεται με άλλα φρούτα. Παραδείγματα brandy περιλαμβάνουν το pisco, το armagnac ή το Obstler (παράγεται στην Αυστρία και την Ελβετία). Το cognac, ωστόσο, παρασκευάζεται πάντα με σταφύλια και έχει μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία απόσταξης και ανάμειξης που βρίσκεται σε μια μικρή, προστατευμένη περιοχή στα νοτιοδυτικά της Γαλλίας.

BRANDY VS COGNAC

Ο Maxime Pulci, διεθνής πρεσβευτής της μάρκας για τον Rémy Martin, παρομοιάζει τη σύγκριση με ένα εορταστικό ποτό που όλοι γνωρίζουμε καλά. «Το brandy είναι κατηγορία. Το cognac είναι ένα συγκεκριμένο προϊόν που παράγεται σε μια συγκεκριμένη περιοχή ανάπτυξης με πολλές ιδιαιτερότητες όσον αφορά το έδαφος, τα σταφύλια, πολλά πράγματα. Είναι λίγο σαν σαμπάνια. Είναι ένα αφρώδες κρασί. Αλλά όλα τα αφρώδη κρασιά – το prosecco, για παράδειγμα – δεν θα [ονομαστούν] ποτέ σαμπάνια. Δεν είναι από την περιοχή. δεν ακολουθούν την ίδια μέθοδο».

ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ COGNAC?

Δεν υπάρχουν βραβεία για να γνωρίζετε ότι η περιοχή όπου παράγεται το κονιάκ βρίσκεται στο Cognac, βόρεια του Μπορντό. Εδώ, υπάρχει ένα κονιάκ AOC (appellation d’origine controlee) – μια νομικά καθορισμένη περιοχή όπου μπορεί να παρασκευαστεί ένα προϊόν. Το AOC του Cognac εκτείνεται από τις όχθες του ποταμού Charente έως τις όχθες του Ατλαντικού Ωκεανού και έχει έξι μικρότερες περιοχές ανάπτυξης, καθεμία με διαφορετικά terroirs – Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies, Fins Bois, Bons Bois και Bois Ordinaires. Brandy μπορεί να παραχθεί οπουδήποτε στον πλανήτη. Ενώ cognac σε περίπου 80.000 εκτάρια.

 

 

 

 

 

 

Πηγή: https://www.remymartin.com/news/stories/the-difference-between-brandy-and-cognac/