Άρθρα

Δοκιμάσαμε MAVROSE από το οινοποιείο Τ- OINOS

Μια από αυτές τις ζεστές ημέρες κατέφθασε το  MAVROSE από το οινοποιείο Τ-OINOS  στο νησί της Τήνου . Η δοκιμή ήταν σίγουρη με τα απαραίτητα συνοδευτικά για το εν λόγω κρασί .

MAVROSE

Πηγή : https://toinos.com/el/

Η Τήνος είναι ένα βόρειο νησί των Κυκλάδων στο νότιο Αιγαίο.  Στο νησί κυριαρχεί ο επιβλητικός βράχος του Εξωμβούργου, σε υψόμετρο 640μ που σχηματίζεται από σχιστόλιθους και γρανίτες. Η έκθεσή του στους βόρειους ανέμους, κυρίως το “μελτέμι”, το χαρακτήρισε στην μυθολογία ως το σπίτι του θεού Αιόλου. Το νησί είναι επίσης το κέντρο του ελληνορθόδοξου προσκυνήματος με το όραμα της Παναγίας από την Αγία Πελαγία να κυριαρχεί.

 

 

Το νησί αυτό των Κυκλάδων και συνάμα το οινοποιείο Τ- OINOS  έχει εισχωρήσει δυναμικά στον οινικό χάρτη της Ελλάδας και αναδεικνύει το terroir του νησιού σε κάθε ετικέτα του .

Πηγή : https://toinos.com/the-vineyards/

Το MAVROSE  είναι χαρμάνι 80% Αυγουστιάτη και 20% Μαυροτράγανο, από τους αμπελώνες Σπαρβέρι και Άγιος Δημήτριος σε υψόμετρο 400μ  με υψηλή πυκνότητα φύτευσης με 1.150 φυτά ανά στρέμμα. Τα αμπέλια κλαδεύονται σε Goblet και δένονται σε ξύλινους στύλους. Με τη χρήση της τεχνικής Massal έχει γίνει προσεκτική επιλογή με στόχο την επιλογή των πιο ποιοτικών αμπέλων ενώ οι εργασίες στο έδαφος υπέδειξαν ένα βαθύ ριζικό σύστημα.  Το υψόμετρο και ο αέρας εξασφαλίζουν μέτρια θερμοκρασία ακόμη και στις πιο καυτές ώρες του καλοκαιριού .

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά : Ο μούστος περνάει αμέσως από το πιεστήριο και η αλκοολική ζύμωση γίνεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές . Οι ζύμες είναι απομονωμένες εργαστηριακά από τους αμπελώνας του οινοποιείου.

Πρίν την εμφιάλωση το κρασί παραμένει λίγο καιρό με τις οινολάσπες .  Το χρώμα του είναι απαλό ροζέ με κομψά αρώματα από φράουλα και βατόμουρο .  Στο στόμα τα φρούτα επαναλαμβάντονται με την  τραγανή οξλυτητα να χαρίζει φρεσκάδα και την ορυκτότητα να δίνει την ένταση του νησιού στο ποτήρι .  Γαστρονομικής φύσης κρασί με πολλές μεσογειακές επιλογές σε συνδυασμούς .

Πηγή : https://toinos.com/the-vineyards/