Food and wine pairing, Άρθρα, Συνταγές

Μπακαλιάρος και κρασί

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΚΑΙ ΚΡΑΣΙ

‘Αλλο ένα τριήμερο έρχεται να προστεθεί στο ημερολόγιο τη φετινή χρονιά, με τη μέρα της 25ης Μαρτίου να πέφτει φέτος Δευτέρα. Μια μέρα αργίας με διπλή σημασία για τους Έλληνες. Είναι θρησκευτική και εθνική γιορτή. Είναι θρησκευτική, γιατί γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και εθνική, γιατί η ημέρα αυτή σηματοδοτεί την έναρξη της ελληνικής επανάστασης το 1821 ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία.

Έτσι, εκείνη τη μέρα κάθε χρόνο καταλύεται η αυστηρή νηστεία της Σαρακοστής και το ψάρι γενικότερα επικρατεί.

Παρόλα αυτά με τα χρόνια, πολλές περιοχές της χώρας μας δεν έχουν τη δυνατότητα για φρέσκο ψάρι οπότε η πιο εύκολη και οικονομική λύση ήταν ο μπακαλιάρος ο οποίος και καθιερώθηκε στο παραδοσιακό μενού της ημέρας.

Παρακάτω δυο αγαπημένες συνταγές με το κατάλληλο κρασί

Μπακαλιάρος σκορδαλιά

1 κιλό φιλέτο μπακαλιάρου κομμένο σε μερίδες και ξαρμυρισμένο

αλεύρι

αλάτι, πιπέρι

για το κουρκούτι:

300γρ. νερό

300γρ. αλεύρι

330ml μπύρα σε θερμοκρασία δωματίου

18γρ. μαγιά

30γρ. ούζο

1 κ.σ. ζάχαρη

αλάτι

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με σύρμα όλα τα υλικά για το κουρκούτι μας .  Αφήνουμε εκτός ψυγείου καλυμμένο με μεμβράνη για 1 ώρα μέχρι να δουλέψει η μαγιά. Σε ένα ταψάκι βάζουμε το αλεύρι και αλατοπιπερώνουμε και αλευρώνουμε το ψάρι. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το σπορέλαιο και περνάμε τα κομμάτια από το αλεύρι και μετά από το κουρκούτι και τηγανίζουμε μέχρι να χρυσαφίσουν.
Ιδανικό κρασί: ΡΕΤΣΙΝΑ AMPHORAE NV, ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΤΕΤΡΑΜΥΘΟΣ 

ΑΣΥΡΤΙΚΟ LIMITED EDITION 2019 , ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΓΚΙΡΛΕΜΗ

Μπακαλιάρος πλακί

6 φέτ. μπακαλιάρο φιλέτο

σκόρδο

2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά (κομμένα φέτες)

2 μεγάλες ντομάτες ώριμες (κομμένες φέτες)

μαϊντανό (χοντροκομμένο)

1/4 φλ. ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

Σε ένα ταψί βάζουμε τις ντομάτες, τα κρεμμύδια το σκόρδο και τον μαϊντανό, ρίχνουμε αλάτι πιπέρι και ελαιόλαδο. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο τον μπακαλιάρο και τον αλατοπιπερόνουμε. Τον βάζουμε μέσα στο ταψί πιέζοντας τον να μπει μέσα στην σάλτσα. Ψήνουμε για 35-40 λεπτά μέχρι να μελώσει η σάλτσα. Πασπαλίζουμε με λίγο μαϊντανό στο σερβίρισμα.

Ιδανικό κρασί: MAVROSE 2021 , Τ-ΟΙΝΟΣ

PEPLO 2021 , ΚΤΗΜΑ ΣΚΟΥΡΑ