Άρθρα

10 Λέξεις για το κρασί

10 λέξεις για το κρασί, chablis

Πολλές φορές οι λέξεις που χρησιμοποιούν οι ειδικοί για να επικοινωνήσουν το κρασί είναι αρκετά παράξενες και απροσδιόριστες.

Τι εννοεί κάποιος όταν ζητάει ένα Chablis ? Φυσικά δεν εννοεί πως θέλει την περιοχή της Βουργουνδίας στη Γαλλία.

Ας δούμε λοιπόν εκ των έσω 10 λέξεις για το κρασί, τι σημαίνουν και πως μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε.

  1. Blanc de noirs: (γαλλικός όρος) το λευκό κρασί που παράγεται αποκλειστικά από κόκκινα σταφύλια. Δηλαδή οι φλούδες των κόκκινων σταφυλιών απομακρύνονται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα από το γλεύκος ώστε αυτό να μην ”χρωματιστεί”.  Ένα αγαπημένο και χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Μοσχοφίλερο.
  2. Νεοκοσμίτικο (κρασί): τo κρασί που προέρχεται από χώρες που ανήκουν στον λεγόμενο “Νέο Κόσμο”. Ο «Νέος Κόσμος» περιλαμβάνει τις χώρες όπου η ιστορία του κρασιού αποτελεί μέρος της νεότερης ιστορίας τους.  Οι χώρες αυτές για παράδειγμα είναι η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Χιλή, η Νότιος Αφρική, η Κίνα, η Βραζιλία…
  3. Ρουστίκ κρασί: το κρασί που παρασκευάζεται με παραδοσιακές μεθόδους.
  4. AOC, DOC/DOCG και DO/DOCa σε μια ετικέτα εισαγόμενου κρασιού: είναι αντίστοιχα επίπεδα ποιότητας με το ελληνικό ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης). Το AOC αφορά τα γαλλικά κρασιά, τα DOC/DOCG τα ιταλικά, ενώ το DO/DOCa τα ισπανικά. Είναι μια βαθμίδα ποιότητας. Τα κρασιά αυτών των κατηγοριών πρέπει να υποβληθούν σε περισσότερους  ελέγχους είτε να τηρούν συγκεκριμένους κανονισμούς οινοποίησης.
  5. Vieilles/vignes: (αναφέρεται στην ετικέτα) σημαίνει πως το κρασί παράχθηκε από παλιά αμπέλια  που παράγουν συνήθως μικρότερες ποσότητες άρα και πιο συμπυκνωμένη γεύση σταφυλιών.
  6. Cuvee: χρησιμοποιείται στις ετικέτες των κρασιών για να δηλώσει ένα συγκεκριμένο μείγμα(blend) σταφυλιών. Ακόμη μπορεί να αναφέρεται στη διαδικασία ζύμωσης κατά την οποία παρασκευάζεται το κρασί με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.
  7. Reserve: ο όρος αυτός στις ετικέτες υποδηλώνει τους χρόνους παλαίωσης που απαιτούνται για το συγκεκριμένο κρασί. Στα λευκά κρασία ένας χρόνος παλαίωσης, με ελάχιστο όριο έξι μήνες σε δρύινα βαρέλια και τουλάχιστον τρεις μήνες στη φιάλη. Στα ερυθρά κρασιά, δύο χρόνια παλαίωσης, με ελάχιστη διάρκεια 12 μήνες σε δρύινα βαρέλια και τουλάχιστον έξι μήνες στη φιάλη.
  8. Grand reserve: ακολουθεί τον παραπάνω όρο προσθέτοντας στους χρόνους που αναφέραμε. Στα λευκά κρασιά, δύο χρόνια παλαίωσης, με ελάχιστο 12 μήνες σε δρύινα βαρέλια και τουλάχιστον έξι μήνες σε φιάλη. Στα ερυθρά κρασιά, 18 μήνες παλαίωσης σε δρύινα βαρέλια και ακόμη 18 μήνες σε φιάλη.
  9. Chablis: ιστορική πόλη και περιοχή παραγωγής κρασιού στη βόρεια κεντρική Γαλλία. Oταν ζητάμε ένα chablis ,ζητάμε ένα Chardonnay (ποικιλία που μας δίνει λευκά ξηρά κρασιά) με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όπως παράγονται στην εν λόγω περιοχή. Έτσι ένα κρασί ”chablis” είναι ένα chardonnay πιο ξηρό και πιο φρέσκο, παρά πιο βαρύ και πλούσιο σε γεύση.
  10. Barolo: (αναγράφεται στην ετικέτα) παραδοσιακό χωριό στο Piedmont, στην βορειοδυτική Ιταλία, παράγει από τα καλύτερα ερυθρά κρασιά της Ιταλίας αποκλειστικά από την ποικιλία σταφυλιών Nebbiolo.