Άρθρα

SUMMER IS ALL ABOUT … ΟΥΖΟ

Η παραγωγή του ξεκίνησε στα μέσα περίπου του 19ου αιώνα , και μέσα σε λίγα χρόνια παρότι η παραγωγή του ήταν δύσκολη απέκτησε μεγάλο κοινό . Το ούζο είναι ένα απόσταγμα το οποίο έχει συνδεθεί με την ελληνική κουλτούρα όπως το τσίπουρο και η ρετσίνα . Ανήκει στην κατηγορία των απεσταγμένων ανισούχων αλκοολούχων και οινοπνευματωδων ποτών. Ιδιαίτερα γνωστό είναι το ούζο που παράγεται στη Λέσβο. Ανισούχα ποτά συναντάμε και σε άλλες χώρες της Μεσογείου, όπως είναι το παστίς στη Γαλλία και η Σαμπούκα στην Ιταλία.

Πως φτιάχνεται το ούζο ? 

Το ούζο προέρχεται από την ανάμειξη σιτηρών με αρωματικά βότανα. Η παραγωγική διαδικασία ξεκινά με την παρασκευή του αποστάγματος που σύμφωνα με τη νομοθεσία απαιτείται (σε ποσοστό 20% τουλάχιστον) για την παρασκευή ούζου. Στον κυρίως κορμό του άμβυκα τοποθετούνται: α) αλκοόλη 96° – 100° που προέρχεται από γεωργικά προϊόντα, β) νερό, και γ) τα αρωματικά συστατικά που μπορεί να είναι: γλυκάνισος, μάραθος, αστεροειδής άνισος, μαστίχα, κανέλλα, κορίανδρος, μέντα, πιπερόριζα, κάρδαμο (κακουλές), ρίζα αγγελικής, γαρύφαλλο, φλαμούρι, κ.α.

Το υγρό αυτό μείγμα θερμαίνεται μέχρι να φτάσει στους 80° C και ξεκινά η απόσταξη. Οι ατμοί που δημιουργούνται καταλήγουν στον ψύκτη . Ο ψύκτης αποτελείται από κάθετες στήλες γύρω από τις οποίες κυκλοφορεί κρύο νερό, έτσι ώστε στο πέρασμα τους οι ατμοί να ψύχονται και να υγροποιούνται .

Μετά από αρκετές ώρες απόσταξης , το αποτέλεσμα της υγροποίησης αυτών των ατμών είναι ένα αρωματισμένο απόσταγμα οινοπνεύματος με , περίπου,  80 αλκοολικούς βαθμούς. Το απόσταγμα στην αρχή της απόσταξης  και στο τέλος  συνήθως απομακρύνεται για να αποφευχθούν βαριά αρωματικά συστατικά. Αυτές οι ποσότητες αποστάγματος συνήθως αναμιγνύονται και αποστάζονται ξανά.

Για τους ποτοποιούς που παράγουν «προϊόν αποστάξεως 100%» η διαδικασία ολοκληρώνεται με την προσθήκη νερού, μέχρι το απόσταγμα να φθάσει στην επιθυμητή περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Για την πλειονότητα όμως των ποτοποιών  μεσολαβεί ένα επιπλέον στάδιο, το οποίο περιλαμβάνει την προσθήκη εκχυλίσματος ανηθόλης σε συγκεκριμένη ποσότητα οινοπνεύματος . Σε αυτό το μείγμα προσθέτουν το προϊόν της δικής τους απόσταξης και αραιώνοντας το αργά με νερό, επιτυγχάνουν τον επιθυμητό αλκοολικό τίτλο του προϊόντος τους. Πριν την εμφιάλωση του το ούζο, όπως και το κρασί, υφίσταται τη διαδικασία της διαύγασης, με διήθηση μέσω φίλτρων.

Γιατί ασπρίζει με το νερό;
Τα αιθέρια έλαια του γλυκάνισου , στα οποία το ούζο οφείλει το άρωμα του, είναι ευδιάλυτα στο υψηλόβαθμο σκέτο ούζο. Όμως με το νερό ή τα παγάκια ο αλκοολικός βαθμός του ελαττώνεται, τα αιθέρια έλαια γίνονται αδιάλυτα και δίνουν το γνωστό άσπρισμα . Η αραίωση με νερό, εκτός από το χρώμα, ελευθερώνει και τα αρώματά του .

Μερικές ετικέτες ούζων για ένα απολαυστικό καλοκαίρι .

Διαθέσιμα στο φυσικό και στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα . 

RETRO ΟΥΖΟ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ 700ML , ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΓΙΑΝΝΑΤΣΗ

ΟΥΖΟ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ 700ML , ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΙΣΙΔΩΡΟΣ

ΟΥΖΟ ΚΑΖΑΝΙΣΤΟ 700ML , ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΣΤΟΥΠΑΚΗ ( ΧΙΟΣ )

ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗ ΟΥΖΟ ΜΠΛΕ 700ML , ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗ (ΜΥΤΙΛΗΝΗ)