Φαγητό και κρασί – Κρασί και φαγητό , είναι αναμφίβολα δυο γαστρονομικές έννοιες που αν συνδιαστούν σωστά μεγιστοποιούν την απόλαυση . Είτε με τις βασικές κλασικές επιλογές , είτε με πειραματισμούς το αλφάβητο του κρασιού είναι εδώ για να βοηθήσει και να δώσει ιδέες για γαστρονομικά ταιριάσματα .
Πάβλοβα (Pavlova , επιδόρπιο µε βάση τη µαρέγκα που συνοδεύεται µε φρούτα και σαντιγί ) : ημίξηρο αφρώδες ροζέ , Moscato d’Asti .
Παγωτό : γλυκά κρασιά από Μοσχάτο , Moscato d’ Asti , Tawny Port ή μια γλυκιά Μαυροδάφνη για το παγωτό σοκολάτας .
Παέγια (Paella) : Albariño , Λημνιώνα ροζέ , Ξηρά ροζέ όπως αυτά της Rioja
Παλαµίδα : Βιδιανό , Μαλαγουζιά , Ιταλικό Pinot Grigio , Chardonnay
Πανίρ (paneer, σπιτικό ινδικό μαλακό τυρί ) : ξηρό Μοσχάτο , Ροδίτη , Μαλαγουζιά
Παντσέτα ( χοιρινή κοιλιά ) : παλαιωμένο Riesling από την Αλσατία , Chardonnay , Αγιωργίτικο , Μούχταρο
Παρµεζάνα ΠΟΠ (Parmigiano Regianno) : Sangiovese , πλούσιο Chardonnay , Cabernet Sauvignon
Παστουρμάς : Τempranillo , παλαιωμένο Ξινόμαυρο , παλαιωμένο Αγιωργίτικο
Παστράµι (Pastrami , Καπνιστό αλλαντικό από µοσχαρίσιο κρέας ) : ροζέ από Ξινόμαυρο , Αγιωργίτικο
Πατάτες ντισές (pommes duchesse , πουρέ πατάτας, βούτυρο, κρόκους αβγών ) : Νεαρό βαρελίσιο Chardonnay
Πατάτες φούρνου : Chardonnay
Πατέ (Pate , γαλλική σπεσιαλιτέ από συκώτι πάπιας, χήνας ή λοιπών πουλερικών όπως ορτύκια ) : Merlot , Ροζέ από Cabernet sauvignon , Βηλάνα , αρωματικό Riesling
Πεκορίνο (pecorino , σκληρό τυρί που παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα ) : Nero D’Avola , Vermentino
Πεπερόνι (pepperoni , αµερικανική ποικιλία σαλαµιού ) : Sangiovese , Cabernet Sauvignon , Ξινόμαυρο – Merlot
Πέρκα ( στο φούρνο ) : Ρομπόλα , Grüner Veltliner , Albariño
Πεσκανδρίτσα : Chardonnay , Soave , Chardonnay από βαρέλι
Πέστροφα (καπνιστή) : λευκό Garnacha , λευκό Pinot Noir , αφρώφη λευκά ξηρά
Πέστροφα ψητή : Ρομπόλα , Ασύρτικο
Πισαλαντιέρ (Pissaladière , πίτσα µε καταγωγή από τη νότια Γαλλία καραµελωµένα κρεµµύδια, µαύρες ελιές, τοπικά μυρωδικάκαι αντσούγιες ) : ροζέ από Ξινόμαυρο , βαρελάτο Chardonnay , Viogner
Πίτα με κιμά : ροζέ από Ξινόμαυρο , Αγιωργίτικο , Ξινόμαυρο
Πίτα με κολοκύθι : Βιδιανό , Αθήρι
Πίτα με σπανάκι : χαρμάνι Ασύρτικο – Sauvignon blanc
Πίτα με τυρί : Μοσχοφίλερο , Αθήρι
Πίτσα μαργαρίτα : Sauvignon Blanc , Κυδωνίτσα
Πίτσα με κρέατα, αλλαντικά, σάλτσα ντομάτας, μπαχαρικά : Chianti Classico , Syrah , Λημνιώνα , Cabernet Franc , Cabernet Sauvignon , Ξινόμαυρο
Προβολόνε (Provolone , ιταλικό καπνιστό τυρί ) : Ξινόμαυρο , Cabernet Sauvignοn
Προσούτο (prosciutto, Ιταλικό αλλαντικό από ωριµασµένο χοιροµέρι ) : Ασύρτικο , ιταλικό Soave , Chianti
Ρατατούιγ (Ratatouille, η γαλλική εκδοχή του δικού µας µπριάµ): Ξινόμαυρο
Ρεβύθια: Βηλάνα, Ροδίτη
Ριζότο μιλανέζε: Μοσχάτο ξηρό, Μαντινεία, ελληνικό Riesling
Ριζότο με μανιτάρια: Pinot Noir, Nebbiolo, παλαιωμένο Ξινόμαυρο
Ροστ μπιφ(Roast beef): Syrah
Ροφός: Chardonnay