Άρθρα, Food and wine pairing

Food and Wine : κάθε φαγητό έχει το οινικό του ταίρι ( Π, Ρ )

Φαγητό και κρασί – Κρασί και φαγητό , είναι αναμφίβολα δυο γαστρονομικές έννοιες που αν συνδιαστούν σωστά μεγιστοποιούν την απόλαυση . Είτε με τις βασικές κλασικές επιλογές , είτε με πειραματισμούς το αλφάβητο του κρασιού είναι εδώ για να βοηθήσει και να δώσει ιδέες για γαστρονομικά ταιριάσματα .

Πάβλοβα (Pavlova , επιδόρπιο µε βάση τη µαρέγκα που συνοδεύεται µε φρούτα και σαντιγί ) : ημίξηρο αφρώδες ροζέ , Moscato d’Asti .

Παγωτό : γλυκά κρασιά από Μοσχάτο , Moscato d’ Asti , Tawny Port ή μια γλυκιά Μαυροδάφνη για το παγωτό σοκολάτας .

Παέγια (Paella) : Albariño , Λημνιώνα ροζέ , Ξηρά ροζέ ​​όπως αυτά της Rioja

Παλαµίδα : Βιδιανό , Μαλαγουζιά , Ιταλικό Pinot Grigio , Chardonnay

Πανίρ (paneer, σπιτικό ινδικό μαλακό τυρί ) : ξηρό Μοσχάτο , Ροδίτη , Μαλαγουζιά

Παντσέτα ( χοιρινή κοιλιά ) : παλαιωμένο Riesling από την Αλσατία , Chardonnay , Αγιωργίτικο , Μούχταρο

Παρµεζάνα ΠΟΠ (Parmigiano Regianno) : Sangiovese , πλούσιο Chardonnay , Cabernet Sauvignon

Παστουρμάς : Τempranillo , παλαιωμένο Ξινόμαυρο , παλαιωμένο Αγιωργίτικο

Παστράµι (Pastrami , Καπνιστό αλλαντικό από µοσχαρίσιο κρέας ) : ροζέ από Ξινόμαυρο , Αγιωργίτικο

Πατάτες ντισές (pommes duchesse , πουρέ πατάτας, βούτυρο, κρόκους αβγών ) : Νεαρό βαρελίσιο Chardonnay

Πατάτες φούρνου :  Chardonnay

Πατέ (Pate , γαλλική σπεσιαλιτέ από συκώτι πάπιας, χήνας ή λοιπών πουλερικών όπως ορτύκια ) : Merlot , Ροζέ από Cabernet sauvignon  , Βηλάνα , αρωματικό Riesling

Πεκορίνο (pecorino , σκληρό τυρί που παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα ) : Nero D’Avola  , Vermentino

Πεπερόνι (pepperoni , αµερικανική ποικιλία σαλαµιού ) : Sangiovese , Cabernet Sauvignon , Ξινόμαυρο – Merlot

Πέρκα ( στο φούρνο ) : Ρομπόλα , Grüner Veltliner , Albariño

Πεσκανδρίτσα : Chardonnay , Soave , Chardonnay από βαρέλι

Πέστροφα (καπνιστή) : λευκό Garnacha , λευκό Pinot Noir , αφρώφη λευκά ξηρά

Πέστροφα ψητή : Ρομπόλα , Ασύρτικο

Πισαλαντιέρ (Pissaladière , πίτσα µε καταγωγή από τη νότια Γαλλία καραµελωµένα κρεµµύδια, µαύρες ελιές, τοπικά μυρωδικάκαι αντσούγιες ) : ροζέ από Ξινόμαυρο , βαρελάτο Chardonnay , Viogner

Πίτα με κιμά : ροζέ από Ξινόμαυρο , Αγιωργίτικο , Ξινόμαυρο

Πίτα με κολοκύθι :  Βιδιανό , Αθήρι

Πίτα με σπανάκι : χαρμάνι Ασύρτικο – Sauvignon blanc

Πίτα με τυρί : Μοσχοφίλερο , Αθήρι

Πίτσα μαργαρίτα : Sauvignon Blanc , Κυδωνίτσα

Πίτσα με κρέατα, αλλαντικά, σάλτσα ντομάτας, μπαχαρικά : Chianti Classico , Syrah , Λημνιώνα , Cabernet Franc , Cabernet Sauvignon , Ξινόμαυρο

Προβολόνε (Provolone , ιταλικό καπνιστό τυρί ) : Ξινόμαυρο , Cabernet Sauvignοn

Προσούτο (prosciutto, Ιταλικό αλλαντικό από ωριµασµένο χοιροµέρι ) : Ασύρτικο , ιταλικό Soave , Chianti

Ρατατούιγ (Ratatouille, η γαλλική εκδοχή του δικού µας µπριάµ): Ξινόμαυρο

Ρεβύθια: Βηλάνα, Ροδίτη

Ριζότο μιλανέζε: Μοσχάτο ξηρό, Μαντινεία, ελληνικό Riesling

Ριζότο με μανιτάρια: Pinot Noir, Nebbiolo, παλαιωμένο Ξινόμαυρο

Ροστ μπιφ(Roast beef): Syrah

Ροφός: Chardonnay