Άρθρα

ΔΟΚΙΜΑΣΑΜΕ : ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ LOST LAKE DISTILLERY

ΙΣΤΟΡΙΑ

H οικογένεια Ζαχαρία , γνωστή από το κτήμα Μουσών στη Βοιωτία , δημιούργησε το αποστακτήριο  Lost Lake  . H ιστορία του αποστακτηρίου ξεκινάει το 1937, όταν ο παππούς της οικογένειας, Νίκος Ζαχαρίας, δούλευε ως οδηγός στον Άγγλο διοικητή που ήταν υπεύθυνος για την αποξήρανση της λίμνης Κοπαΐδας. Αυτό του επέτρεψε να αποκτήσει γνώσεις που αργότερα χρησιμοποίησε. Το 1946 ίδρυσε το οινοποιείο του και αργότερα ο γιος του, Αθανάσιος Ζαχαρίας, ανακαίνισε τους χώρους. Το οινοποιείο αναβαθμίστηκε με σύγχρονο εξοπλισμό τεχνολογίας. Παρόλα αυτά, ο Αθανάσιος είχε πάθος και με την τέχνη της απόσταξης και έτσι το 1999 ίδρυσε ένα σύγχρονο αποστακτήριο, το πρώτο στην περιοχή της Βοιωτίας. Από τότε παρήγαγε με επιτυχία τσίπουρο.

Η ΚΟΙΛΑΔΑ

Οι περισσότερες από τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στο αποστακτήριο Lost Lake προέρχονται από την Κοιλάδα των Μουσών η οποία σχηματίζεται από το πέρασμα του ποταμού Περμεσού από τις πλαγιές του Ελικώνα, στη σύντομη πορεία του προς τη θάλασσα . Οι πλαγιές του Ελικώνα μαζί με τα ψυχρά ρεύματα που κατεβαίνουν από την κορυφή του, δημιουργούν το ιδανικό terroir για τους αμπελώνες, που εκφράζεται με τον χαρακτήρα των κρασιών και των αποσταγμάτων από αυτή την περιοχή.

Η ΔΟΚΙΜΗ 

Λίγο η φύση και η φιλοσοφία μας να αγαπάμε το τσίπουρο , λίγο ο καιρός που αυτές τις μέρες το σηκώνει , δεν ήθελε και πολύ για μια μικρή δοκιμή των αποσταγμάτων από το Lost Lake που μόλις φτάσανε .

Η δοκιμή επικεντρώθηκε στις ελλνικές ποικιλίες Ρομπόλα , Μαλαγουζιά και Μούχταρο που μας χαρίζουν 3 εξαιρετικά αποστάγματα .

Η διαδικασία ξεκινά με προσεκτική επιλογή στον αμπελώνα .  Το απόσταγμα σταφυλιού παράγεται από τη ζύμωση και απόσταξη ολόκληρων σταφυλιών. Τα σταφύλια που προορίζονται για τα συγκεκριμένο αποστάγματα δεν συμπιέζονται, ώστε ο χυμός των σταφυλιών να διατηρηθεί και να εκφράσει έτσι τον χαρακτήρα της κάθε ποικιλίας.

ΜΟΥΧΤΑΡΟ 

100 % από την ποικιλία Μούχταρο , που ίσως να μην είναι τόσο γνωστή , αποστάζεται σε χάλκινο άμβυκα ασυνεχούς απόσταξης Cadalpe, συνολικής χωρητικότητας 1 τόνου στην Ελλάδα , επεξεργάζεται τουλάχιστον ένα χρόνο σε δοχεία από ανοξείδωτο χάλυβα , με αλκοολικούς βαθμούς 40 % και ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος 12 με 15 βαθμούς Κελσίου .

Αρωματικό, θυμίζει φράουλα και σύκα με απαλή βουτυρώδη γεύση και πολύ μακριά επίγευση .

ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ

100 % από την ποικιλία Μαλαγουζιά , που τόσο αγαπάμε στην οινική της έκφραση , αποστάζεται  σε χάλκινο άμβυκα ασυνεχούς απόσταξης Cadalpe, συνολικής χωρητικότητας 1 τόνου στην Ελλάδα , επεξεργάζεται τουλάχιστον ένα χρόνο σε δοχεία από ανοξείδωτο χάλυβα , με αλκοολικούς βαθμούς 40 % και ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος 12 με 15 βαθμούς Κελσίου .

Φρέσκο ​​και έντονα αρωματικό, θυμίζει ανανά και μάνγκο με απαλή και απαλή γεύση και κομψή επίγευση .

ΡΟΜΠΟΛΑ 

100 % από την ποικιλία Ρομπόλα , που τόσο αγαπάμε στην οινική της έκφραση , αποστάζεται σε    χάλκινο άμβυκα ασυνεχούς απόσταξης Cadalpe, συνολικής χωρητικότητας 1 τόνου στην Ελλάδα , επεξεργάζεται τουλάχιστον ένα χρόνο σε δοχεία από ανοξείδωτο χάλυβα , με αλκοολικούς βαθμούς 40 % και ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος 12 με 15 βαθμούς Κελσίου .

Στο ποτήρι εμφανίζονται αμέσως αρώματα λευκών λουλουδιών, φρεσκοκομμένου κυδωνιού και ώριμου κάστανου. Στο στόμα είναι στρογγυλό, με απαλή αίσθηση αλκοόλ, αναδεικνύοντας στοιχεία πολυπλοκότητας, όπως το αχλάδι, το κάστανο και την απρόσμενη ορυκτότητα που συναντάμε στη μακριά επίγευση .

 

Και όσο για τα συνοδευτικά εξίσου αλμυρά και γλυκά μπορούν να συνδυαστούν άψογα με τα 3 αυτά εξαιρετικά αποστάγματα  . Στα αλμυρά, ένα καρπάτσιο λαβράκι, μια τσιπούρα ή sushi θα ήταν ιδανικές επιλογές παράλληλα με κρύες λεπτοκομμένες φέτες από μοσχάρι ή προσούτο . Στα γλυκά, ιδανικό ταίριασμα είναι  η καρυδόπιτα, ο μπακλαβάς με φιστίκι Αιγίνης και το ραβανί. Πίνεται και σκέτο ως απεριτίφ.