Άρθρα

Κρασί χωρίς αλκοόλ : νέα τάση που ήρθε για να μείνει

Από μη αλκοολούχες μπύρες και premium mocktails μέχρι διάσημες μάρκες σκληρών αλκοολούχων ποτών και κρασί χωρίς αλκοόλ , ολοένα και περισσότερο ανεβαίνουν στο προσκήνιο .  Αυτή η αυξανόμενη κατηγορία διασφαλίζει ότι υπάρχει κάτι για κάθε γευστικό κάλυκα και κάθε τύπο ποτού . Ακόμη, είναι πλέον συνηθισμένο να βλέπουμε μη αλκοολούχα κοκτέιλ και ποτά να παράγονται με ποιοτικά-υγιεινά συστατικά και να κερδίζουν σε τιμές τα αλκοολούχα .

Τι είναι το κρασί χωρίς αλκοόλ ? 

Είναι ένα ρόφημα που σίγουρα δεν μπορούμε να βάλουμε στην ίδια κατηγορία με τον γνωστό μας οίνο . Όπως επισημαίνει και ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV) , ο κλάδος του κρασιού συνεχίζει να καινοτομεί και είναι ευαίσθητος στις μεταβαλλόμενες ανησυχίες των καταναλωτών, διατηρώντας παράλληλα σεβασμό για την ακεραιότητα και τις παραδόσεις του προϊόντος. Ο μη αλκοολούχος οίνος ακολουθεί ακριβώς την ίδια διαδρομή παραγωγής με τον οίνο, με τη βασική διαφορά ότι πριν εμφιαλωθεί , με τη βοήθεια ειδικών μηχανημάτων αφαιρείται ολοκληρωτικά το αλκοόλ. Το αποτέλεσμα; Ένα μη αλκοολούχο ρόφημα χωρίς καθόλου ή με λίγα υπολειπόμενα σάκχαρα . Ακόμη οι θερμίδες είναι αρκετά λιγότερες συγκριτικά με τα συμβατικά κρασιά .

Πως παράγεται το κρασί χωρίς αλκοόλ ?

Για την παραγωγή οίνου χωρίς αλκοόλ είναι απαραίτητη η παραγωγή , αρχικά , ενός συμβατικού οίνου .

Δηλαδή τα σταφύλια πρέπει να τρυγηθούν, να πατηθούν και να ζυμώσουν. Κατά τη διαδικασία της ζύμωσης τα σάκχαρα μετατρέπονται σε αλκοόλη και νέες αρωματικές ενώσεις παράγονται από τις ζύμες. Ο ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι να φιλτράρεται ώστε να διαχωριστούν τα γευστικά και αρωματικά συστατικά από το μείγμα νερού-αλκοόλης. Με απόσταξη αργότερα απαλλασσόμαστε από την αλκοόλη και το τελικό αποτέλεσμα ενώνεται ξανά με τα υπόλοιπα συστατικά . Ένας άλλος τρόπος είναι να αποστάζεται κρύο υπό κενό αέρος και το αλκοόλ εξατμίζεται στους 28-30 βαθμούς Κελσίου . Στη συνέχεια προστίθεται συμπυκνωμένο διάλυμα γλεύκους.

Και στις δυο περιπτώσεις η διαδικασία είναι δαπανηρή και δύσκολη γεγονός που δικαιολογεί τις διάφορες τιμές στην αγορά .

Κατηγορίες :

  • Χωρίς αλκοόλ – όταν δεν περιέχει περισσότερο από 0,05% abv
  • Απο-αλκοολισμένο – όταν το αλκοόλ δεν ξεπερνά το 0,5% abv
  • Χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ –το αλκοόλ θα πρέπει να είναι 1,2% abv ή χαμηλότερο

Με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 0,0% και εξαιρετική γεύση, το Natureo Blanco είναι ο πρώτος μη-αλκοολούχος οίνος στην Ισπανία.

TORRES NATUREO MUSCAT, MIGUEL TORRES

Mε 0% αλκοόλ, αλλά με τα χαρακτηριστικά του Mοσχάτου να δίνουν το παρών, με τα αρώματα των εσπεριδοειδών και των λουλουδιών να πρωταγωνιστούν. Στο στόμα τραγανό, με καλή οξύτητα και ευχάριστη αίσθηση.