Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει λέξεις σε μια κάβα που δεν είναι απόλυτα κατανοητές για το τί εννοεί ο ποιητής με αυτές ?
Και ναι το κρασί έχει το δικό του λεξιλόγιο και μάλιστα μας κάνει τη ζωή πιο εύκολη καθώς γνωρίζοντας μερικές βασικές και απλές λέξεις για ένα κρασί , είναι πιο εύκολο σε κάθε καταναλωτή για διαλέξει το καλύτερο για εκείνον .
Μερικές από αυτές είναι :
Απλό: Είναι ένα κρασί με γευστική και αρωματική απλότητα , χωρίς εντάσεις και πολύπλοκα αρώματα .
Απολαυστικό: Είναι κάθε κρασί που μπορούμε εύκολα και χωρίς πολύπλοκες σκέψεις να εκτιμήσουμε τη νοστιμιά του .
Αφρώδες: Ονομάζεται το κρασί που παρουσιάζει φυσαλίδες διοξειδίου του άνθρακα όπως η γνωστή σε όλους μας σαμπάνια .
Βαρέλι : Είναι τα αρώματα ξύλου που προκύπτουν από την παραμονή του κρασιού στο βαρέλι .
Βελούδινο: Χαρακτηρίζεται το κόκκινο κρασί με πλούσια και απαλή, βελούδινη γεύση.
Δροσερό: Ονομάζεται ένα νέο και αρωματικό κρασί με ελαφρώς αυξημένη οξύτητα .
Ελαττωματικό: Το κρασί που παρουσιάζει συγκεκριμένες αλλοιώσεις (οξείδωση, ξίνισμα, μούχλα, υδρόθειο) που το καθιστούν ακατάλληλο για κατανάλωση.
Ελαφρύ: Ονομάζεται το κρασί με μικρή περιεκτικότητα αλκοόλ, καθώς και πολύ απλά αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά .
Εσπεριδοειδή : Είναι τα άρωματα εσπεριδοειδών στο κρασί όπως λεμόνι, πορτοκάλι, νεράντζι, γκρέιπφρουτ και συνήθως τα συναντάμε στο λευκό κρασί .
Καπνός: Το άρωμά καπνού που συνήθως οφείλεται στην παραμονή στο βαρέλι.
Μικρό: Χαρακτηρίζεται ένα κρασί με πολύ απλές και όχι σημαντικές αρωματικές και γευστικές εντάσεις και πολυπλοκότητα .
Μυρωδάτο: Κρασί με έντονο άρωμα.
Παλαίωση: Η παραμονή ενός κρασιού στο βαρέλι ή και στη φιάλη, μετά την περίοδο ωρίμανσης.
Πλούσιο: Το κρασί με έντονα γευστικά συστατικά, υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ ή/και τανίνες .
Πυκνό (Άρωμα): Έντονο και πολύπλοκο άρωμα , εύκολα διακριτό .
Φίνο: Χαρακτηρίζεται το κρασί με λεπτά και ευχάριστα αρώματα.
Χαμηλόβαθμο: Το κρασί με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ (9-11%).