Άρθρα

Τι κρασί πίνουμε στο Πασχαλινό τραπέζι ?

Από πίτες και αυγά μέχρι κοκορέτσι και αρνί το πασχαλινό γεύμα δεν είναι τίποτα λιγότερο παρά ένας  γαστριμαργικός πλούτος  που έχει ανάγκη την προμήθεια αλκοόλ για να συμπληρωθεί .

Χωρίς πολλά πολλά , ρουστίκ γεύσεις και αρώματα κυριαρχούν στο τραπέζι και ζητούν τανίνες και οξύτητα .

Το Πασχαλινό τραπέζι ξεκινά το βράδυ της Ανάστασης με την αγαπημένη ( όχι σε όλους ) μαγειρίτσα όπου τα λιπαρά κομμάτια κρέατος, με άνηθο και λεμόνι θέλουν για ταίρι τους ένα κρασί με ικανοποιητική οξύτητα, αλλά και σώμα ( από το βαρέλι ) . Chardonnay με βαρέλι , χαρμάνια με Ασύρτικο και βοτανικές νότες είναι ιδανικά .

ΟΒΗΛΟΣ 2020 , ΚΤΗΜΑ ΒΙΒΛΙΑ ΧΩΡΑ

CHARDONNAY 2018 , ΚΤΗΜΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Και την επόμενη μέρα τα πρωτεϊνικά μεζεδάκια όπως κοκορέτσι , σπληνάντερο και φρυγαδέλια θέλουν τις αγαπημένες τανίνες των ερυθρών  κρασιών να γεμίσουν τον ουρανίσκο που μπορεί το χρώμα τους να μην σε προϊδεάζει για τρομερή εκχύλιση αλλά σίγουρα σε κερδίζει το φρούτο , η οξύτητα και οι τανίνες .  Και εδώ έχουμε επιλογές από εξαιρετικά γήινα ζουμερά ερυθρά κρασιά από Λημνιώνα ή Nebbiolo .

ΛΗΜΝΙΩΝΑ 2019 , ΚΤΗΜΑ ΖΑΦΕΙΡΑΚΗ

RILANCIO NEBBIOLO 2014 , ΚΤΗΜΑ ΚΑΡΙΠΙΔΗ

Ας μην παραλείψουμε φυσικά και τα μεζεδάκια ( τυράκια και πίτες ) που κάνουν εμφάνιση όσο ο οβελίας αργοψήνεται . Εδώ οι Μαλαγουζιές  δίνουν άρωμα , στρογυλλάδα  και οξύτητα .

ΓΕΡΑΚΙΝΑ 2021 , ΚΤΗΜΑ ΓΑΤΣΙΝΟΣ

Και ναι η ώρα για το πολυπόθητο αμνοερίφιο  σούβλας που όλοι περιμένουμε . Πλούσιο , λιπαρό και πικάντικο, χρειάζεται έναν ισάξιο παρτενέρ γεμάτο με αρώματα φρούτων και μπαχαρικών, ώστε να ανεβάζουν την ένταση του κρέατος, στόμα εξίσου πικάντικο για να δένει αρμονικά, στρογγυλές τανίνες και καλή οξύτητα για να αντισταθμίζεται η λιπαρότητα του… Το Ξινόμαυρο έχει την τιμητική σε ερυθρή και ροζέ εκδοχή ,  όσο και Αγιωργίτικα από την αγαπημένη Νεμέα , με τα Ασύρτικα της Σαντορίνης να δίνουν την απαραίτητη οξύτητα για αυτούς που το προτιμούν λευκό , σε βοτανικό φόντο  μαρινάδας .

ΝΕΜΕΑ 2019 , ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΑΙΒΑΛΗ

ΓΙΑΝΝΑΚΟΧΩΡΙ ΕΡΥΘΡΟΣ 2010 , ΚΤΗΜΑ ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ

ΓΗ ΚΑΙ ΟΥΡΑΝΟΣ 2019 , ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΑΝΤΟΡΙΝH ΛΕΥΚΟ 2016 , ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ(ΔΥΣΕΥΡΕΤΟ)

Καλό Πάσχα σε όλους !!