Άρθρα

Τί κρασί να παραγγείλω στο εστιατόριο?

τι κρασί να παραγγείλω στο εστιατόριο?

Ένα ερώτημα με πολλές απαντήσεις, πολλές αντικρουόμενες απόψεις και σκέψεις. Τι κρασί να παραγγείλω στο εστιατόριο? Φυσικά αυτή η ερώτηση δεν συνάδει συχνά με το σκεπτικό των winelovers, μιας και τις περισσότερες φορές γνωρίζουν πολύ καλά τις ετικέτες από τη λίστα κρασιών.

Πολύ συχνά καταναλωτές αναρωτιούνται για το ποια θα ήταν η ”πιο σωστή επιλογή” κρασιού με βάση το φαγητό, την τσέπη τους και την παρέα που τους συνοδεύει.  Ακόμη για να μην αφήσω παραπονεμένα τα λεγόμενα κρασιά ροής ή αλλιώς κρασιά που σερβίρονται με την επιλογή ποτηριού θα αναφερθώ σε όλες τις επιλογές.

Ας δούμε το πως διαβάζουμε μια λίστα κρασιών μιας και εκεί κρύβονται όλες οι επιλογές και η δική σας.

  • Μια λίστα είναι φτιαγμένη στις περισσότερες περιπτώσεις έτσι ώστε να έχει την ικανότητα να προσφέρει σε κάθε καταναλωτή αυτό που επιθυμεί. Όπως για παράδειγμα σε μια λίστα ποτών θα υπάρχουν καπνιστά ουίσκι και πιο μαλακά σε γεύση, έτσι κι εδώ ο sommelier έχει δημιουργήσει επιλογές για όλες τις προτιμήσεις. 
  • Το πιο πιθανό είναι στην αρχή της λίστας να δούμε τα κρασιά που διατίθενται σε ποτήρι και έπειτα όσο κατεβαίνουμε οι επιλογές είναι πιο ακριβές και συνήθως πιο ψαγμένες. Αν δεν θέλουμε να πιούμε ποσότητα η επιλογή του ποτηριού είναι η λύση.
  • Μια λίστα με περιγραφές ενισχύει τη γνώση του καταναλωτή για το τι περιμένει να γευτεί οπότε προτείνω να δώσετε λίγη προσοχή στις σημειώσεις κάτω από τους τίτλους ετικετών.
Τι κρασί να παραγγείλω στο εστιατόριο

Πηγή:pinterest

  • Χωρίς καμία περιγραφή και καμία γνώση περί ποικιλιών και αρωμάτων θα χρειαστείτε τη βοήθεια του σερβιτόρου ή του μπάρμαν. Χωρίς να σημαίνει πως είναι ειδικός επί του θέματος, γνωρίζει τις πιο συχνές προτιμήσεις και η απάντησή του θα είναι τελικά μια ασφαλής συνήθως επιλογή.
  • Με την παρουσία ενός sommelier ή κάποιου έμπειρου σερβιτόρου όλα γίνονται ξαφνικά πιο εύκολα. Εκεί αρκεί να αναφέρουμε τις προτιμήσεις μας (ξηρότητα του κρασιού, αρωματικό χαρακτήρα( περισσότερο ή λιγότερο φρουτώδης), οξύτητά και επίπεδο τιμής (αρκεί να φέρουμε ως παράδειγμα κάποιο κρασί από τη λίστα για να δώσουμε διακριτικά το νόημα στον υπάλληλο).
  • Για τους τολμηρούς τις υπόθεσης η τυχαία επιλογή μόνο σε καλό μπορεί να καταλήξει μιας και τα γευστικά κριτήρια θα διευρυνθούν είτε η επιλογή συναρπάσει είτε όχι.
  • Σκεφτείτε τι τρώτε εσείς και η παρέα σας. Ένας καλοφαγάς αποφασίζει πρώτα για το μενού του και μετά διαλέγει το κρασί που ταιριάζει. Ένας winelover του κρασιού μπορεί να κάνει το αντίθετο. Αν θέλετε ένα ελαφρύ πιάτο με ψάρι για ορεκτικό και μετά ένα βαρύ κότσι αρνιού για κύριο πιάτο, θα είναι δύσκολο να βρείτε ένα μπουκάλι κρασί που να ταιριάζει και στα δύο. Έτσι και σε μεγάλες παρέες είναι δύσκολο να ταιριάξουν όλα τα πιάτα με το κρασί. Ροζέ κρασιά φαντάζουν ιδανικές επιλογές μιας και θεωρούνται μέση λύση ανάμεσα στα λευκά και στα ερυθρά κρασιά.
φαγητό και κρασί

Πηγή: pinterest.winefolly.

Την επόμενη φορά που θα  παραγγείλετε ένα ποτήρι ή ένα μπουκάλι κρασί, μην αφήσετε τη λίστα να σας εκφοβίσει. Μπορεί να χρειαστεί εμπειρία για να παραγγείλετε από ορισμένες λίστες κρασιών, αλλά να θυμάστε ότι καμία λίστα δεν είναι πολύ μπερδεμένη για να επιλέξετε ένα υπέροχο κρασί. Παραγγείλετε με σιγουριά και απολαύστε το γεύμα σας.