Άρθρα

Τάσεις για το 2025: Τι θα πίνουμε φέτος;

Τάσεις για το 2025: Τι θα Πίνουμε Φέτος;

Καθώς το 2025 προχωρά, ο κόσμος των ποτών και των κρασιών συνεχίζει να μεταμορφώνεται. Με επίκεντρο τη βιωσιμότητα, την αυθεντικότητα και τις νέες εμπειρίες, οι καταναλωτές γίνονται πιο απαιτητικοί και πιο εξεζητημένοι. Δείτε τις κορυφαίες τάσεις που θα κυριαρχήσουν φέτος στα ποτήρια μας:

1. Κρασιά Χαμηλού Αλκοόλ & No/Low ποτά
Η συνειδητή κατανάλωση συνεχίζει να ανεβαίνει. Οι καταναλωτές αναζητούν επιλογές με χαμηλότερο ή μηδενικό αλκοόλ, χωρίς όμως να θυσιάζουν τη γεύση. Αναπτύσσονται νέες τεχνικές οινοποίησης για κρασιά κάτω από 9% ABV. Mocktails και “craft” αναψυκτικά με botanicals κατακτούν τα cocktail bars.

2. Βιολογικά, Φυσικά και Πορτοκαλί Κρασιά
Οινοποιοί και καταναλωτές αγκαλιάζουν την επιστροφή στη φύση. Τα φυσικά κρασιά χωρίς πρόσθετα και παρεμβάσεις γίνονται mainstream. Τα πορτοκαλί κρασιά, με τις έντονες τανίνες και την πολυπλοκότητα τους, είναι πλέον στο μενού των καλύτερων wine bars.

3. Τεχνητή Νοημοσύνη & Τεχνολογία στον Κόσμο του Ποτού
Η καινοτομία μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι: AI sommelier apps προτείνουν κρασιά με βάση τις γευστικές προτιμήσεις του χρήστη. Cocktail machines με smart customization κάνουν την εμπειρία πιο διαδραστική.

4. Τοπικές Ποικιλίες & Μικροί Παραγωγοί στο Προσκήνιο
Οι καταναλωτές στρέφονται προς τον τόπο τους. Ελληνικές ποικιλίες όπως το Μαυροτράγανο, το Βιδιανό και η Μαλαγουζιά αποκτούν διεθνή προσοχή. Οινοποιεία boutique και craft αποσταγματοποιίες αυξάνουν τη ζήτηση για “μοναδικά” προϊόντα σε περιορισμένες ποσότητες.

5. Cocktails με Φυσικά Υλικά & Έμφαση στην Εμπειρία
Η δημιουργικότητα συνεχίζει να οδηγεί τον χώρο των cocktail: Στροφή σε local υλικά και εποχικά προϊόντα. Cocktail pairings με φαγητό ή ακόμα και… μουσική! Έμφαση στην παρουσίαση: ποτήρια με ιστορία, παγωμένα βότανα, smoke effects και θεματικές βραδιές.

6. Βιωσιμότητα: Από την Καλλιέργεια μέχρι το Σερβίρισμα
Η ευαισθητοποίηση για την περιβαλλοντική επίδραση είναι πλέον βασικό ζητούμενο. Οικολογικές ετικέτες κρασιών, ανακυκλώσιμες συσκευασίες, βιοδιασπώμενα καλαμάκια. Zero-waste bartending και χρήση απορριμμάτων (π.χ. φλούδες φρούτων σε bitters).