Άρθρα

Πού να φυλάς το κρασί το καλοκαίρι: θερμοκρασίες και λάθη

Το καλοκαίρι στην Ελλάδα φέρνει όχι μόνο ήλιο και ανεβασμένη διάθεση, αλλά και… ανεβασμένες θερμοκρασίες. Και όσο απολαμβάνουμε ένα παγωμένο ποτό, τόσο υποφέρει το κρασί μας αν δεν το αποθηκεύουμε σωστά. Αν έχεις φιάλες κρασιού, λικέρ ή αποσταγμάτων στο σπίτι ή στο εξοχικό, αυτές οι συμβουλές είναι απαραίτητες.

1. Η Θερμοκρασία είναι το παν.
Το κρασί είναι ευαίσθητος «οργανισμός» και αντιδρά σε μεταβολές θερμοκρασίας. Η ζέστη μπορεί να προκαλέσει:

Οξείδωση

Απώλεια αρωμάτων

Πρόωρη παλαίωση

Σκάσιμο φελλού ή αλλοίωση της φιάλης

Ιδανικές θερμοκρασίες:

Κρασί: 12°C – 16°C (και σταθερά!)

Αφρώδη: 6°C – 10°C

Λευκά/Ροζέ: 8°C – 12°C

Αποστάγματα: 15°C – 20°C (χωρίς έκθεση σε φως)

2. Μην αφήνεις κρασί σε πορτ-μπαγκάζ ή κουζίνα
Συχνό λάθος: Μεταφέρουμε κρασί ή ποτά και τα ξεχνάμε στο πορτ-μπαγκάζ ή στο ντουλάπι δίπλα στον φούρνο.

Το πορτ-μπαγκάζ το καλοκαίρι μπορεί να φτάσει και τους 60°C, καταστρέφοντας το κρασί μέσα σε λίγες ώρες.

Αποφύγετε:

Σημεία με έντονη ηλιοφάνεια

Κουζίνες με φούρνους και εστίες

Ράφια δίπλα σε θερμαντικά σώματα ή ηλεκτρικές συσκευές

3. Ιδανικά σημεία για φύλαξη
Ακόμη κι αν δεν έχετε κάβα, μπορείτε να κάνετε θαύματα με λίγη προσοχή.

Ντουλάπα ή ντουλάπι στο πιο δροσερό δωμάτιο του σπιτιού
Χώρος χωρίς άμεσο φως, με σταθερή θερμοκρασία
Αν έχετε κελάρι ή υπόγειο, ακόμα καλύτερα
Ψυγείο (προσωρινά για λευκά/ροζέ/αφρώδη)

Tip: Τα κόκκινα κρασιά μπορούν να μπουν στο ψυγείο προσωρινά, αλλά βγάλτε τα 20-30 λεπτά πριν το σερβίρισμα.

4. Προστασία από το φως
Το φως (ειδικά το ηλιακό ή φθορίζον) αλλοιώνει την ποιότητα του κρασιού.

Κρατήστε τις φιάλες σε σκοτεινό σημείο.

Προτιμήστε σκουρόχρωμες φιάλες (όπως οι πράσινες ή καφέ).

Αν έχετε βιτρίνα ή ράφια, σκεπάστε με πανί όταν δεν χρησιμοποιούνται.

5. Αποστάγματα (Ούζο, Τσίπουρο, Λικέρ)
Αν και πιο ανθεκτικά από το κρασί, και τα αποστάγματα πρέπει να:

Φυλάσσονται όρθια (ειδικά όσα έχουν βιδωτό πώμα ή πλαστικό)

Μένουν μακριά από ήλιο

Αποφεύγουν μεγάλες αυξομειώσεις θερμοκρασίας

Ο καύσωνας δεν κάνει διακρίσεις. Αν θες να απολαύσεις το κρασί ή το αγαπημένο σου ποτό όπως του αξίζει, δώσε σημασία στην αποθήκευση. Μερικοί βαθμοί λιγότεροι κάνουν τη διαφορά ανάμεσα σε ένα αρωματικό κρασί και ένα χαλασμένο προϊόν.