Άρθρα

Πως διαβάζουμε μια ετικέτα κρασιού ?

ΠΩΣ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΜΙΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΚΡΑΣΙΟΥ

Τα περισσότερα προϊόντα στα καταστήματα, από τα ρούχα μέχρι τα λαχανικά στο σούπερ μάρκετ, έχουν τη δική τους ετικέτα. Γραμμένα εκεί τα απαραίτητα, και λίγα περισσότερα, μας οδηγούν να διαλέξουμε το καλύτερο για εμάς.

Έτσι και μια φιάλη κρασιού έχει τη δική της ετικέτα να το χαρακτηρίζει και να το προσδιορίζει. Δεν είναι δύσκολο αλλά ούτε και εύκολο να κατανοήσουμε πλήρως όλα τα αναγραφόμενα στοιχεία. Προσφάτως διαπίστωσα πόσο εύκολα επιλέγουνε καταναλωτές λάθος κρασί από το ράφι.

Παρακάτω έχουμε ετοιμάσει ένα γρήγορο οδηγό που θα σας βοηθήσει να μάθετε τι έχει σημασία και πώς να εντοπίσετε το χαρακτηριστικό που σας ενδιαφέρει.

  1. Χρονολογία: η αναγραφόμενη χρονιά σε μια φιάλη δεν υποδηλώνει πότε εμφιαλώθηκε το κρασί και βγήκε στην αγορά αλλά πότε τρυγήθηκαν τα σταφύλια. Συνήθως τα περισσότερα λευκά και ροζέ εμφιαλώνονται μερικούς μήνες μετά τον τρύγο. Ενώ τα ερυθρά καθυστερούν περισσότερο να κυκλοφορήσουν στα ράφια άρα η χρονολογία στη φιάλη μετρά ήδη 1-2 έως μερικά χρόνια.
  2. Λογότυπο οινοποιείου: πολύ συχνά αποτυπώνουμε στη μνήμη μας μια εικόνα περισσότερο από μια λέξη ή φράση. Έτσι και στην ετικέτα ενός κρασιού μπορούμε να αναζητήσουμε το λογότυπο του οινοποιείου που επιθυμούμε  ή ακόμη ένα χαρακτηριστικό σχέδιο. Δύσκολα αλλάζουν οι ετικέτες σε χρώμα και σχέδιο εξ ολοκλήρου και αυτό γιατί έχουν σκοπό να μας κατευθύνουν όταν το χρειαζόμαστε.
  3. Τοποθεσία, χώρα προέλευσης: Η τοποθεσία (χώρα και περιοχή) δείχνει από πού προέρχονται τα σταφύλια. Ένα κρασί από μια μεγαλύτερη περιοχή είναι συνήθως ένα κρασί πιο απλό, ενώ ένα κρασί από μια συγκεκριμένη τοποθεσία και συχνά από έναν συγκεκριμένο αμπελώνα υποδηλώνει υψηλότερη ποιότητα.
  4. Παραγωγός ή όνομα οινοποιείου: είτε με μεγάλα γράμματα είτε με πιο μικρά στο επάνω ή στο κάτω μέρος της ετικέτας δηλώνει ποιος έφτιαξε το κρασί.
  5. Ποικιλία ή Ονομασία: Η ποικιλία αναφέρεται στο σταφύλι ή σταφύλια(περισσότερες από δύο)  που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του κρασιού όπως η πασίγνωστη Μαλαγουζιά. Ακόμη υπάρχει το ενδεχόμενο να μη δίνεται καμία ποικιλία αλλά να υπάρχει ονομασία, η οποία μπορεί να μας δώσει πληροφορίες για το ποιες ποικιλίες χρησιμοποιήθηκαν με βάση τους κανόνες που διέπουν συγκεκριμένες περιοχές.
  6. Ποσοστό αλκοόλ:(ABV) Το επίπεδο αλκοόλ στο κρασί στις περισσότερες ετικέτες κυμαίνεται μεταξύ 12%-15%, με τα κρασιά χωρίς αλκοόλ (0%) να ακολουθούν. Το επίπεδο αλκοόλ είναι μια ένδειξη του πόσο πλούσια μπορεί να είναι η γεύση του κρασιού.