Άρθρα, Food and wine pairing

Όστρακα και κρασί: αλμύρα και φρεσκάδα

όστρακα και κρασι

Τα οστρακοειδή έχουν πολύ ντελικάτη γεύση, γι’ αυτό είναι σημαντικό να μην το παρακάνετε με το κρασί που σερβίρετε πλάι τους. Το ιώδιο και η αλμύρα τους μας επιτρέπουν να γευτούμε τον καθαρό βυθό της θάλασσας  είτε είναι ωμά είτε μαγειρεμένα με σάλτσες. Παρακάτω μερικές οινικές επιλογές για μέγιστη απόλαυση.

1. Στρείδια

Ένα ωμό στρείδι που βγαίνει κατευθείαν από το καβούκι του είναι η τέλεια γεύση της θάλασσας (τα στρείδια τρώγονται πάντα ζωντανά και φυλάσσονται και ιδανικές θερμοκρασίες και υγρασία μέχρι την κατανάλωσή τους). Συνοδεύστε με ένα κρασί με παρόμοιες ιδιότητες όπως ένα Chablis ή μια ντελικάτη ξηρή σαμπάνια θα τα αναδείξει μοναδικά. Ακόμη και μια Ρομπόλα θα τα συνοδέψει εξίσου αρμονικά.

CHABLIS, JEAN BOUCHARD

GENTILINI ROBOLA 2022, ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ GENTILINI

 

2. Μύδια

Τι πιο κλασικό από μύδια marinière (συγκεκριμένη συνταγή με μύδια τα οποία σοτάρονται με κρεμμυδάκι φρέσκο και σκόρδο, μαϊντανό και σβήνονται με λευκό κρασί)  με ένα Μοσχοφίλερο.  Ζωμός γεμάτος αλατόνερο, σκόρδο, ψαρικά αρώματα, φρέσκο ​​μαϊντανό γλιστράει όμορφα πλάι στο δροσιστικό Μοσχοφίλερο. Για πιο κρεμώδεις εκδοχές αναζητήστε ένα ελαφρύ αρωματικό κρασί sur lie» (στις οινολάσπες) για λίγο περισσότερο σώμα.  Εάν ο ζωμός σας έχει περισσότερη πικάντικη κλίση, τότε το Riesling με διαπεραστική οξύτητα είναι ο κατάλληλος συνοδός. Κι αν το πιάτο μας περιλαμβάνει ρύζι τότε μια βοτανική Μαλαγουζιά και το λατρεμένο Πρεκνάδι θα δέσουν άψογα.

ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ 2024, ΚΤΗΜΑ ΣΚΟΥΡΑ

ΛΟΦΟΣ 2023, ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΚΛΩΝΑΣ

3. Γυαλιστερές και αχιβάδες

Στις συνταγές με αχνιστές γυαλιστερές, με ιωδιούχο επίγευση σβησμένα σε κρασί ενα blend Ασύρτικο-Μαλαγουζιά αποτελεί την καλύτερη επιλογή. Για ζυμαρικά(το κλασικό ιταλικό σπαγγέτι alle vongole) με αχιβάδες και λευκές λιπαρές σάλτσες με έντονη γεύση βουτύρου αναζητήστε ένα ελαφρύ Pinot Grigio.  Ακόμη ένα τέλειο χυλωμένο ριζότο με αχιβάδες θα ζητούσε επίμονα ένα Βιδιανό να το συνοδέψει.

ΛΕΥΚΟΣ 2024, ΚΤΗΜΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

PINOT GRIGIO DELLE VENEZIE , FAMIGLIA PASQUA

4. Χτένια

Τα χτένια από μόνα τους ακομπανιάρονται εξαιρετικά με κρασί. Λευκές σάλτσες, βουτυρένια υφή, με σάλτσα μονρέ (μπεσαμέλ με τυρί) αλλάζουν το φρέσκο σκηνικό και ζητούν λιπαρότητα και βουτυράδα. Γεμάτες λευκές Βουργουνδίες (Chardonnay) για την πλούσια σε γεύση συνταγή, φρέσκες Βουργουνδίες με πιο γεμάτο σώμα και ελληνικές εκδοχές της ποικιλίας βρίσκουν ισορροπία πλάι τους.

CHARDONNAY 2023, ΚΤΗΜΑ ΚΑΡΙΠΙΔΗ

CHABLIS 1ER CRU MONTMAINS 2021, WILLIAM FEVRE

5. Αχινοί

Αλμυρός, γλυκός, κρεμώδης, πλούσιος τόσο σε γεύση όσο και σε υφή, είναι μια πραγματική λιχουδιά. Υπάρχουν δύο πιθανές προσεγγίσεις στο ταίριασμα κρασιού εδώ: είτε βρείτε ένα κρασί με το βάρος και το άρωμα που θα ανταποκρίνεται σε ένα τόσο δυνατό πιάτο ή επιλέξτε ένα πολύ λιγότερο ισχυρό κρασί που θα προσφέρει ένα καθαριστικό ρόλο με δροσιστική οξύτητα, επιτρέποντας στο όστρακο να κυριαρχήσει. Ασύρτικα Σαντορίνης θα σταθούν καθοριστικά πλάι στο φρούτο της θάλασσας.

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΑΣΥΡΤΙΚΟ 2022, ΚΤΗΜΑ ΣΙΓΑΛΑ

 

Τέλος με όλα τα παραπάνω όστρακα οι σαμπάνιες και οι φυσαλίδες  γενικότερα αποτελούν έναν τρομερά απολαυστικό συνδυασμό είτε βρίσκεστε σε γιορτινή ατμόσφαιρα είτε σε ένα ρομαντικό ραντεβού.

BRUT CUVEE SPECIALE 2020 , ΚΤΗΜΑ ΚΑΡΑΝΙΚΑ