Άρθρα, All about spirits

Οι τάσεις του φετινού καλοκαιριού στα ποτά

drink trends

Το καλοκαίρι του 2023 πλησιάζει και όλοι είναι πρόθυμοι να μάθουν τι θα επιφυλάσσει το μέλλον. Ή, πιο σημαντικό, τι θα έχουν φέτος τα ποτήρια μας. Παράγοντες όπως η αύξηση κόστους σε κάθε τι γύρω μας πλέον, δείχνουν μια πιο προσεκτική προσέγγιση στο ποτό φέτος. Εν τω μεταξύ, τα ιδιόμορφα κοκτέιλ και τα απροσδόκητα οινοπνευματώδη ποτά θα μπουν στο επίκεντρο.

1.”Ό,τι πει το tik tok”

Εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο επηρεάζονται και δείχνουν πιο πρόθυμοι να δοκιμάσουν τις τάσεις που παρουσιάζονται στο γνωστό σε όλους tik tok. Ένα μόνο κλιπ αρκεί με τον Bradley Cooper να χαρακτηρίζει και να δοκιμάζει ένα spicy blood mocktail για να γίνει τάση η συνταγή μετά τις χιλιάδες προβολές. Ακόμη εξωτικά φρούτα και φυσικές γεύσεις κατακλύζουν τη ροή, με bartenders να δίνουν συνταγές και ιδέες για cocktail.

2.Αρωματισμένα αποστάγματα

Όλο και περισσότερο κερδίζουν έδαφος στις επιλογές των καταναλωτών τα αρωματισμένα αποστάγματα. Οι πωλήσεις αυτών έχουν αυξηθεί καθώς οι καταναλωτές αναζητούν εναλλακτικές λύσεις στα σκληρά οινοπνευματώδη ποτά. Η δημοτικότητά τους ενισχύεται επίσης από την τρέχουσα εμμονή με τη χρήση λιγότερων συστατικών στα cocktail. Ένα ήδη αρωματισμένο προϊόν είναι μια φυσική προσθήκη στο ποτό.

3.Παραλλαγές Martini

Ενώ το Martini δεν έφυγε ποτέ από τη μόδα, η βάση αυτού του κοκτέιλ είναι ιδιαίτερα περιζήτητη. Κάθε παραλλαγή που μπορείτε να σκεφτείτε, από Classic, Espresso και Pornstar είναι οι πιο συχνές παργγελίες στα μπαρ. Ακόμη και το Dirty Martini διαφοροποιείται  εύκολα, καθώς η άλμη ελιάς μπορεί να αντικατασταθεί με τον χυμό τουρσί για πιο πικάντικη γεύση.

4.A cup of tea

Το τσάι συνδέεται συχνά με ποικίλα χαρακτηριστικά, όπως η ποικιλία, το χρώμα και το άρωμα, αλλά τον τελευταίο καιρό, η κουλτούρα του τσαγιού έχει κερδίσει σημαντική προσοχή. Η Κίνα το 2022, με τις παραδοσιακές κινεζικές τεχνικές παρασκευής τσαγιού συμπεριλήφθηκε στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της UNESCO για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας. Βέβαια και πριν από αυτό το παγκόσμιο ενδιαφέρον κρατούσε τη ζήτηση σε ψηλά επίπεδα. Βότανα, μπαχαρικά, αποξηραμένα φρούτα είναι μερικές εξτρά προσθήκες στο ευεργετικό τσάι. Και εδώ έρχεται μια νέα τάση ήδη απο τα τέλη του 2022, το bubble tea, ρόφημα στο οποίο χρησιμοποιείται συνήθως μείγμα ζεστού ή κρύου τσαγιού, φρέσκα φρούτα, χυμός φρούτων, γάλα και μικρές στρόγγυλες γευστικές ”φούσκες” με γεύσεις από φρούτα για έξτρα γεύση.

5.Provence, bubbles and reds in the fridge.

Υπάρχει ένας ξεκάθαρος ρατσισμός απέναντι στα ροζέ τα ”κανονικά” κρασιά έναντι των ροζέ σομόν ή αλλιώς  ροζέ της Προβηγκίας. Όσο πιο ανοιχτό τόσο πιο πολλές πωλήσεις, με τιμές που πολλές φορές δεν αφήνουν περιθώριο για καθημερινή κατανάλωση. Μόδα είναι και γυρίζει, με την ελπίδα πως τα ελληνικά ροζέ με ροδαλό χρώμα θα ανέβουν περισσότερο στη σκηνή.

Φυσαλίδες, αυτό το παιχνίδισμα στον ουρανίσκο δεν θα πάψει ποτέ να είναι η σταρ του πάρτι. Ολοένα και περισσότερα οινοποιεία στρέφονται στη δημιουργία αφρωδών οίνων από τις ποικιλίες που ήδη οινοποιούν, προκαλώντας έτσι το ενδιαφέρον. Φανταστικές ετικέτες γαστρονομικές και μη είναι σίγουρα τάση κάθε καλοκαίρι.

Όχι κόκκινα το καλοκαίρι ? Κι εμείς που τα θέλουμε όλο το χρόνο ? Κι όμως κομψά κόκκινα με φρέσκα αρώματα χωρίς πέρασμα από βαρέλι μπορούν να δροσιστούν στο ψυγείο και να προσφερθούν δροσερά, χωρίς όμως υπερβολές στη χαμηλή θερμοκρασία. Οι καταναλωτές το ζητάνε και εμείς φροντίζουμε για νόστιμες επιλογές.