Άρθρα, Συνταγές, All about spirits

Negroni sbagliato, ή αλλιώς το λανθασμένο negroni

Negroni sbagliato, ή αλλιώς το λανθασμένο negroni

Φρέσκο ​​και πικρό, λεπτό και πολύπλοκο. Γεννημένο από ένα «λάθος», το Negroni sbagliato σήμερα είναι από τις πιο δημοφιλείς ανατροπές του κλασικού. Η αδιαμφισβήτητη γεύση του Campari, τέλεια ισορροπημένη με βερμούτ μετατρέπεται σε τέλεια γευστική εμπειρία πλάι στο prosecco.

Προφέρεται «spal-yacht-oh» που στα ιταλικά σημαίνει «λάθος». Δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 από τον Mirko Stocchetti στο Bar Basso στο Μιλάνο όταν έφτιαχνε ένα Negroni που προφανώς κατά λάθος έπιασε ένα μπουκάλι spumante αντί για τζιν. Όσο απίθανο κι αν ακούγεται το λάθος, αποδείχθηκε εμπνευσμένο και τα κοκτέιλ Negroni Sbagliato σερβίρονται ακόμα στο Bar Basso σήμερα με spumante (όχι prosecco). Δυστυχώς, ο Mirko πέθανε το 2016, αλλά η οικογένειά του συνεχίζει να διευθύνει το Bar Basso ως ένα ζωντανό μουσείο της κουλτούρας του Μιλανέζου μπαρ.

Εάν επισκεφτείτε το Bar Basso (και πρέπει), ζητήστε το Sbagliato σας να σερβιριστεί σε ένα από τα τεράστια ποτήρια τους. Το κοκτέιλ μπορεί να φαίνεται τρομακτικό, αλλά ένα τεράστιο ορθογώνιο παγάκι θα καταλάβει μεγάλο μέρος του μεγάλου ποτηριού. Ο Mirko σχεδίασε αυτό το ”δισκοπότηρο” ο ίδιος στη δεκαετία του 1980 και έδωσε άδεια για το σχέδιο στους κατασκευαστές γυαλιού WMF, επομένως θα δείτε τα ίδια γυαλιά που χρησιμοποιούνται σε πολλά από τα άλλα παλαιότερα μπαρ του Μιλάνου.

Συνταγή: 

Στο κλασικό Negroni πρέπει να είναι ίσες μερίδες Bitter, Vermouth και Gin. Το Sbagliato αφήνει περισσότερο χώρο για αυτοσχεδιασμό. Η κλασική συνταγή απαιτεί ίσες μερίδες από τα τρία συστατικά, αλλά ο διπλασιασμός  στο Prosecco, δίνει την αίσθηση ενός spritz στα χρώματα του ηλιοβασιλέματος, ενώ δεν αραιώνει τις βασικές γεύσεις.

Επιλέξτε και ψύξτε εκ των προτέρων ένα παλαιομοδίτικο ποτήρι negroni.

30 ml  Rosso(red) Vermouth
30 ml Campari
60 ml Extra Dry Prosecco

Σε ένα ποτήρι με πάγο μέχρι πάνω, ρίχνουμε το βερμούτ, το λικέρ και απογεμίζουμε με το Prosecco. Ανακατεύουμε απαλά και γαρνίρουμε με μία φλούδα πορτοκαλιού, αφού πρώτα απελευθερώσουμε τα έλαια της στρίβοντάς την πάνω από το ποτό.

Αυτό το ”λάθος” πρέπει να το δοκιμάσετε!