Άρθρα, All about spirits

Μύθοι και αλήθειες για το αλκοόλ

Νομίζουμε συχνά πως ξέρουμε τα πάντα γύρω από το αλκοόλ και πως έχουμε τον έλεγχο κάθε κατάστασης . Υπάρχουν όμως μύθοι και αλήθειες γύρω από το εν λόγω ζήτημα που καλό είναι να τα γνωρίζουμε την επόμενη φορά που θα καταναλώσουμε αλκοόλ σε κάποια έξοδο ή σε κάποια γιορτή .

1 . Το κρασί κάνει καλό στην καρδιά  ΑΛΗΘΕΙΑ 

Πολλές μελέτες έδειξαν πως, η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού, ασκεί μια προστατευτική δράση για τη καρδιά. Το όφελος αυτό  αποδίδεται στη συγκέντρωσή του σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά τα οποία προστατεύουν τα αγγεία, μειώνουν τη φλεγμονή και τον κίνδυνο αθηρωμάτωσης, καθώς και την οξείδωση της LDL (κακής) χοληστερόλης. Ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί είναι η ιδανική ” δοσολογία” .

2. Ο καφές είναι η λύση στο μεθύσι ΜΥΘΟΣ 

Η καφεΐνη μπορεί να συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία σας και μπορεί να σας χειροτερέψει τον πονοκέφαλο. Μετά από μια μέρα μέθης, είναι καλύτερο να πιείτε αρκετό νερό και αθλητικά ποτά για να αντιμετωπίσετε την αφυδάτωση και να αντικαταστήσετε τους χαμένους ηλεκτρολύτες από την προηγούμενη βραδιά .

3. Άνδρες και γυναίκες έχουν τις ίδιες αντοχές στο αλκοόλ ΜΥΘΟΣ 

Εάν ένας άνδρας και μια γυναίκα πίνουν την ίδια ποσότητα αλκοόλ, η γυναίκα είναι πιθανό να νιώσει πιο έντονα και πιο γρήγορα το αίσθημα της ζάλης . Αυτό συμβαίνει επειδή οι άνδρες έχουν υψηλότερο ποσοστό νερού στο σώμα τους  και έτσι βοηθά την αραίωση του αλκοόλ που καταναλώνουν . Ακόμη  οι άντρες παράγουν μεγαλύτερη ποσότητα αλκοολικής αφυδρογωνάσης και έτσι μπορούν να διασπάσουν πιο εύκολα το αλκοόλ. Άρα όταν οι γυναίκες πίνουν την ίδια ποσότητα, το ποσοστό αλκοόλ στο αίμα είναι μεγαλύτερο σε σχέση με τους άντρες .

4. Όταν καταναλώνεται φαγητό με αλκοόλ, η επίδραση στον οργανισμό είναι μικρότερη ΑΛΗΘΕΙΑ 

Όταν καταναλώνεται αλκοόλ μαζί με γεύμα, ιδίως εάν είναι λιπαρό, τότε καθυστερείται η απορρόφησή του καθώς μεσολαβεί και η πέψη της τροφής, με αποτέλεσμα να μην είναι τόσο άμεσος ο μεταβολισμός της αιθανόλης στο ήπαρ και να γίνεται πιο αργά και σταδιακά η απορρόφησή του . Πίνουμε πάντα φαγωμένοι .