Η φύση γεμίζει με γήινες αποχρώσεις, ο αέρας αποκτά δροσιά, και η κουζίνα γεμίζει με αρώματα μπαχαρικών, φούρνου και… κρασιού.
Αν αγαπάς το κρασί και θέλεις να ανακαλύψεις ιδανικούς φθινοπωρινούς συνδυασμούς με φαγητό, είσαι στο σωστό μέρος. Παρακάτω θα βρεις προτάσεις που συνδυάζουν εποχικά υλικά με αγαπημένες ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες κρασιού.
1. Μανιτάρια σωτέ με Pinot Noir ή Ξινόμαυρο
Τα μανιτάρια, από πλευρώτους μέχρι πορτσίνι, έχουν έντονη, γήινη γεύση που ταιριάζει ιδανικά με ένα ελαφρύ αλλά αρωματικό κόκκινο κρασί. Το Pinot Noir φέρνει αρώματα κόκκινων φρούτων και φύλλων, ενώ το Ξινόμαυρο, ειδικά αν είναι φρέσκο, προσφέρει την απαιτούμενη οξύτητα και δομή.
ΤΙΠ: Πρόσθεσε λίγο θυμάρι ή σκόρδο στο σοτάρισμα και σέρβιρε με φρέσκο ψωμί
2. Χοιρινό με κυδώνια ή δαμάσκηνα με Αγιωργίτικο ή Merlot
Το χοιρινό, μαγειρεμένο με φρούτα του φθινοπώρου όπως κυδώνια ή ξηρά δαμάσκηνα, αποκτά μια ελαφριά γλυκύτητα και πολυπλοκότητα. Το Αγιωργίτικο με τις νότες κόκκινου φρούτου και τις μαλακές τανίνες του, είναι ο ιδανικός συνοδός. Αν θέλεις κάτι πιο διεθνές, ένα Merlot με μαλακή δομή και στρογγυλές γεύσεις είναι επίσης εξαιρετικό.
3. Ποικιλία τυριών με Syrah ή παλαιωμένο λευκό
Το φθινόπωρο φέρνει και την εποχή της… παρέας στο σπίτι. Ένα πλατό με ημίσκληρα τυριά (γραβιέρα, κασέρι, ώριμο κατσικίσιο) μπορεί να απογειωθεί με ένα Syrah ή ακόμα και με ένα παλαιωμένο Ασύρτικο ή Chardonnay με δρύινο χαρακτήρα.
ΤΙΠ: Πρόσθεσε λίγα καρύδια, αχλάδι, σταφύλια και λίγο μέλι. Ταιριάζουν τέλεια με τα κρασιά.
4. Κολοκυθόσουπα ή σούπα κάστανο με λευκό blend ή οrange wine
Οι βελουτέ σούπες του φθινοπώρου, όπως η κολοκύθα ή το κάστανο, ζητούν κάτι πιο ξεχωριστό. Ένα λευκό κρασί με σώμα, όπως ένα blend Μαλαγουζιάς – Ροδίτη ή ακόμα καλύτερα ένα orange wine, θα προσφέρει την απαραίτητη ένταση για να σταθεί δίπλα σε αυτές τις γλυκοπικάντικες γεύσεις.
5. Κοτόπουλο με μανιτάρια και κρέμα με Chardonnay παλαιωμένο
Ένα comfort food που αγαπιέται ιδιαίτερα το φθινόπωρο είναι το κοτόπουλο με κρέμα γάλακτος, μανιτάρια και μυρωδικά. Συνδυάζεται υπέροχα με ένα παλαιωμένο Chardonnay με νότες βανίλιας, βουτύρου και δρυός. Αν είσαι λάτρης της ελληνικής οινοποιίας, δοκίμασε ένα παλαιωμένο Ρομπόλα ή Βιδιανό.
Το φθινόπωρο είναι η τέλεια εποχή για να επιβραδύνεις, να μαγειρέψεις, να γεμίσεις ποτήρια και να απολαύσεις. Το κρασί δεν είναι απλώς συνοδευτικό, είναι γεύση, αίσθηση και ατμόσφαιρα. Δοκίμασε αυτούς τους συνδυασμούς και δημιούργησε τις δικές σου φθινοπωρινές στιγμές.
22310-46655