Νηστεία και κρασί μπορούν να αποτελέσουν μια νέα κατηγορία του καθημερινού μενού είτε να γίνουν τρόπος ζωής για τους ορκισμένους vegan-vegeterian. Για κάποιους είναι έκφραση θρησκευτικών πεποιθήσεων, άλλοι έχουν εντάξει τη νηστεία στη ζωή τους σαν τρόπο διατροφής και άλλοι βρίσκουν μια αφορμή να αλλάξουν για λίγο(ή πολύ) τον κατάλογο του καθημερινού εδεσματολογίου τους.
Νηστίσιμος κατάλογος για τους wine lovers:
- Αγκινάρες ( μαγειρευτές αγκινάρες αλά πολίτα ) : Σαββατιανό , Pinot Gris
- Βακαλάος παστός ή τηγανητός : Ρομπόλα , Ρετσίνα
- Βακαλάος πλακί στο φούρνο με ντομάτα : Αγιωργίτικο χωρίς ωρίμαση σε βαρέλι , ροζέ από Ξινόμαυρο
- Βασιλικός (πέστο βασιλικού) : Sauvignon blanc φρέσκο , Pinot grigio
- Βελουτέ μανιταρόσουπα : Chardonnay με βαρέλι , Pinot noir με γήινο χαρακτήρα
- Γαρίδες ( χωρίς σάλτσες και έντονες γέυσεις ) : Sauvignon Blanc, Μοσχοφίλερο Μαντινείας , Ροδίτη
- Γαρίδες σαγανάκι με ντομάτα , γαριδομακαρονάδα : Ροζέ από Ξινόμαυρο ή Grenache, φρέσκο Αγιωργίτικο
- Γαρίδες ψητές : Sauvignon Blanc , ροζέ από Αγιωργίτικο
- Γίγαντες πλακί : ροζέ από Merlot , ζουμερά νεαρά Μerlot χωρίς βαρέλι
- Ζυμαρικά με βασιλικό ( πέστο ) : Fiano d’Avellino, Sauvignon Blanc, Vermentino , Μalvasia aromatica
- Ζυμαρικά με διάφορα θαλασσινά : Ρομπόλα, Ασύρτικο Σαντορίνης , Μαλαγουζιά
- Ζυμαρικά με σάλτσα ντομάτας : Cabernet Franc , ροζέ από Ξινόμαυρο , Αγιωργίτικο , Sangiovese , Zinfandel
- Ιµάµ µπαϊλντί : ΠΟΠ Νεμέα ( Αγιωργίτικο )
- Καλαμάρια γεμιστά : Sauvignon Blanc και αρωματική Μαλαγουζιά
- Καλαμάρια ψητά : Sauvignon Blanc με αρώματα βαρελιού , blend με Chardonnay
- Καραβίδες : ξηρά Μοσχάτα , Ροδίτης
- Κολοκυθάκια τηγανητά : Ρομπόλα, Ροδίτης, Ρετσίνα
- Κολοκυθανθοί γεμιστοί : Ρομπόλα, Ροδίτης , Θραψαθήρι
- Κολοκυθοκεφτέδες : Ρομπόλα
- Λαζάνια με λαχανικά και μπεσαμελ : Chardonnay , Βιδιανό , λευκά πλούσια με βαρέλι
- Μανιτάρια (ψητά) : Αγιωργίτικο ( φρουτωδες ) , Pinot Noir , μαλακό Merlot , χαρμάνι με βάση το Αγιωργίτικο
- Μύδια : Sauvignon Blanc , Βηλάνα , Ρομπόλα
- Ντολµαδάκια : Sauvignon Blanc , Μαλαγουζιά
- Ξινόχοντρος τραχανάς κοκκινιστός : Ξινόμαυρο , Cabernet Sauvignon
- Παέγια (Paella) : Albariño , Λημνιώνα ροζέ , Ξηρά ροζέ όπως αυτά της Rioja
- Ριζότο με μανιτάρια: Pinot Noir, Nebbiolo, παλαιωμένο Ξινόμαυρο
- Σουπιές σπανάκι : Ασύρτικο , δροσερά χαρμάνια από Sauvignon
- Σουφλέ λαχανικών : Sauvignon Blanc
- Σπανακόρυζο : Sauvignon Blanc Βαρέλι, Ροδίτης βαρέλι , Βηλάνα
- Tαραμοκεφτεδες : Ρετσίνα
- Τόνος : Aσύρτικο με βαρέλι , Pinot noir
- Φακές : ζουμερά Μerlot , Αγιωργίτικο
- Φαλαφέλ ( ρεβίθια ή κουκιά , κεφτέδες µε φρέσκο µαϊντανό, κόλιανδρο και µπαχαρικά) : Βηλάνα , Sauvignon blanc , Μοσχάτο σπίνας
- Φασολάδα : Merlot
- Φασολάκια φρέσκα λαδερά : Sauvignon blanc , ροζέ από Ξινόμαυρο
- Χταπόδι κοκκινιστό : Αγιωργίτικο
- Χταπόδι σχάρας : Ρετσίνα, Ρομπόλα , ροζέ Αγιωργίτικο , Pinot Noir