Φαγητό και κρασί – Κρασί και φαγητό , είναι αναμφίβολα δυο γαστρονομικές έννοιες που αν συνδιαστούν σωστά μεγιστοποιούν την απόλαυση . Είτε με τις βασικές κλασικές επιλογές , είτε με πειραματισμούς το αλφάβητο του κρασιού είναι εδώ για να βοηθήσει και να δώσει ιδέες για γαστρονομικά ταιριάσματα .
Σαγανάκι : ροζέ από Ξινόμαυρο
Σαλάµι : Ελαφριά φρουτώδη ερυθρά, όπως Νεμέες, Chianti, Barbera
Σαλάτα με αλλαντικά : ροζέ από Ξινόμαυρο
Σαλάτα πράσινη : Sauvignon Blanc , Μοσχοφίλερο
Σαλάτα χωριάτικη : Ρομπόλα
Σαλιγκάρια κοκκινιστά : Κοτσιφάλι , Αγιωργίτικο
Σαλιγκάρια με δεντρολίβανο : Βιδιανό με βαρέλι , Ασύρτικο ( όχι φρέσκο )
Σαλµί (ραγού µε κυνήγι και σάλτσα από κόκκινο κρασί) : Cabernet Sauvignon , χαρμάνι Cabernet Sauvignon-Βλάχικο
Σάλπα (σάρπα, Sarpa salpa , είδος τσιπούρας ) : Ρομπόλα , Ασύρτικο
Σάλτσα σόγιας : ροζέ με έντονη οξύτητα
Σαλτιµπόκα (saltibocca , ιταλικό πιάτο από σοταρισµένο κρέας (βοδινό ή χοιρινό ), τυλιγµένο σε προσούτο και φύλλα φασκόµηλου : ξηρή Μαυροδάφνη
Σαν Μιχάλη ΠΟΠ (σκληρό τυρί, λευκοκίτρινο, µε πικάντικη-αλµυρή γεύση) : Chardonnay , Ξινόμαυρο
Σαργός (μικρό ψάρι) : Ασύρτικο
Σαρδέλες ψητές : Βιδιανό , Μαλαγουζιά , Σαββατιανό
Σαρµάς (τζιγεροσαρµάς, εντόσθια όπως συκώτι αρνιού µαζί µε κρεµµυδάκι φρέσκο, µυρωδικά και ρύζι ) : χαρμάνια με Sauvignon blanc
Σασίµι (ένα είδος σούσι που αποτελείται από ωµό λεπτοκοµµένο φιλέτο ψαριού) : Riesling , αφρώδεις οίνους
Σαφρίδι (σαβρίδι ή σαυρίδι) : Μαλαγουζιά
Σεβίτσε (Ceviche, πιάτο ψαριού , μέθοδος μαγειρικής που χρησιμοποιεί την οξύτητα του χυμού των εσπεριδοειδών ): Albariño, Riesling και Sauvingon Blanc
Σεφταλιά (κιµάς ζυµωµένος µε µυρωδικά και τυλιγµένο σε αρνίσια µπόλια) : Sangiovese – Cabernet Franc , Nebbiolo , Λημνιώνα
Σιϊτάκε (Shiitake , είδος μανιταριού που υπάρχει στην Κίνα και στην Ιαπωνία) : φρουτώδες Αγιωργίτικο , Pinot Noir
Σκορπίνα ( γίνεται µαγειρευτή, ψητή ή ψαρόσουπα ) : Ασύρτικο , Chardonnay
Σκουµπρί : Βιδιανό , Μαλαγουζιά , Σαββατιανό
Σνίτσελ (schnitzel , κοµµάτι κρέατος που συνήθως πανάρεται) : κόκκινο με μαλακές τανίνες
Σοκολάτα γάλακτος : Vinsanto, γλυκιά Μαυροδάφνη
Σοκολάτα λευκή : γλυκό Μοσχάτο , αφρώδες γλυκό από Μοσχάτο
Σοκολάτα μαύρη : Μαυροδάφνη , Port
Σολομός : ροζέ με έντονη οξύτητα , Κυδωνίτσα
Σουπιές σπανάκι : Ασύρτικο , δροσερά χαρμάνια από Sauvignon
Σούσι (Sushi) : Riesling , αφρώδεις οίνους
Σουτζουκάκια : Syrah , Bλάχικο
Σουφλέ λαχανικών : Sauvignon Blanc
Σουφλέ με τυριά : Μαλαγουζιά , φρέσκο chardonnay
Σπανακόρυζο : Sauvignon Blanc Βαρέλι, Ροδίτης βαρέλι , Βηλάνα
Σπετζοφάι ( λουκάνικο µε πιπεριές ) : Syrah , πικάντικα ερυθρά
Στήρα (λιπαρό ψάρι µε γευστική σάρκα) : Chardonnay , Βιδιανό , αφρώδες με παραδοσιακή μέθοδο παραγωγής
Συκώτι τηγανητό : Nebbiolo , Λημνιώνα , Χαρμάνι Syrah
Στιφάδο (κοκκινιστό µε κρέας ,πολλά κρεµµύδια και µπαχαρικά) : Χαρμάνι Syrah , Cabernet Sauvignon , χαρμάνι Cabernet Sauvignon
Στρείδι : αφρώδη κρασιά , Ασύρτικα δεξαμενής , Ρομπόλα , Chardonnay , Gruner Veltliner , Riesling
Συναγρίδα ( ψητή και βραστή ) : Chardonnay , Βιδιανό , Ασύρτικο με βαρέλι
Σφυρίδα : Garganega , Pinot Gris , Fiano , Ασύρτικο βαρέλι