Άρθρα, Food and wine pairing

Food and Wine : κάθε φαγητό έχει το οινικό του ταίρι (Σ)

Φαγητό και κρασί – Κρασί και φαγητό , είναι αναμφίβολα δυο γαστρονομικές έννοιες που αν συνδιαστούν σωστά μεγιστοποιούν την απόλαυση . Είτε με τις βασικές κλασικές επιλογές , είτε με πειραματισμούς το αλφάβητο του κρασιού είναι εδώ για να βοηθήσει και να δώσει ιδέες για γαστρονομικά ταιριάσματα .

Σαγανάκι : ροζέ από Ξινόμαυρο

Σαλάµι : Ελαφριά φρουτώδη ερυθρά, όπως Νεμέες, Chianti, Barbera

Σαλάτα με αλλαντικά : ροζέ από Ξινόμαυρο

Σαλάτα πράσινη : Sauvignon Blanc , Μοσχοφίλερο

Σαλάτα χωριάτικη : Ρομπόλα

Σαλιγκάρια κοκκινιστά : Κοτσιφάλι , Αγιωργίτικο

Σαλιγκάρια με δεντρολίβανο : Βιδιανό με βαρέλι , Ασύρτικο ( όχι φρέσκο )

Σαλµί (ραγού µε κυνήγι και σάλτσα από κόκκινο κρασί) : Cabernet Sauvignon , χαρμάνι Cabernet Sauvignon-Βλάχικο

Σάλπα (σάρπα, Sarpa salpa , είδος τσιπούρας ) : Ρομπόλα , Ασύρτικο

Σάλτσα σόγιας : ροζέ με έντονη οξύτητα

Σαλτιµπόκα (saltibocca ,  ιταλικό πιάτο από σοταρισµένο κρέας (βοδινό ή χοιρινό ), τυλιγµένο σε προσούτο και φύλλα φασκόµηλου : ξηρή Μαυροδάφνη

Σαν Μιχάλη ΠΟΠ (σκληρό τυρί, λευκοκίτρινο, µε πικάντικη-αλµυρή γεύση) : Chardonnay , Ξινόμαυρο

Σαργός (μικρό ψάρι) : Ασύρτικο

Σαρδέλες ψητές : Βιδιανό , Μαλαγουζιά , Σαββατιανό

Σαρµάς (τζιγεροσαρµάς,  εντόσθια όπως συκώτι αρνιού µαζί µε κρεµµυδάκι φρέσκο, µυρωδικά και ρύζι ) : χαρμάνια με Sauvignon blanc

Σασίµι (ένα είδος σούσι που αποτελείται από ωµό λεπτοκοµµένο φιλέτο ψαριού) : Riesling , αφρώδεις οίνους

Σαφρίδι (σαβρίδι ή σαυρίδι) : Μαλαγουζιά

Σεβίτσε (Ceviche, πιάτο ψαριού , μέθοδος μαγειρικής που χρησιμοποιεί την οξύτητα του χυμού των εσπεριδοειδών ): Albariño, Riesling και Sauvingon Blanc

Σεφταλιά (κιµάς ζυµωµένος µε µυρωδικά και τυλιγµένο σε αρνίσια µπόλια) : Sangiovese – Cabernet Franc , Nebbiolo , Λημνιώνα

Σιϊτάκε (Shiitake , είδος μανιταριού που υπάρχει στην Κίνα και στην Ιαπωνία) : φρουτώδες Αγιωργίτικο , Pinot Noir

Σκορπίνα ( γίνεται µαγειρευτή, ψητή ή ψαρόσουπα ) : Ασύρτικο , Chardonnay

Σκουµπρί : Βιδιανό , Μαλαγουζιά , Σαββατιανό

Σνίτσελ (schnitzel , κοµµάτι κρέατος που συνήθως πανάρεται) : κόκκινο με μαλακές τανίνες

Σοκολάτα γάλακτος :  Vinsanto, γλυκιά Μαυροδάφνη

Σοκολάτα λευκή : γλυκό Μοσχάτο , αφρώδες γλυκό από Μοσχάτο

Σοκολάτα μαύρη  : Μαυροδάφνη , Port

Σολομός : ροζέ με έντονη οξύτητα , Κυδωνίτσα

Σουπιές  σπανάκι : Ασύρτικο , δροσερά χαρμάνια από Sauvignon

Σούσι (Sushi) : Riesling , αφρώδεις οίνους

Σουτζουκάκια : Syrah , Bλάχικο

Σουφλέ λαχανικών : Sauvignon Blanc

Σουφλέ με τυριά : Μαλαγουζιά , φρέσκο chardonnay

Σπανακόρυζο : Sauvignon Blanc Βαρέλι, Ροδίτης βαρέλι , Βηλάνα

Σπετζοφάι ( λουκάνικο µε πιπεριές ) : Syrah , πικάντικα ερυθρά

Στήρα (λιπαρό ψάρι µε γευστική σάρκα) : Chardonnay , Βιδιανό , αφρώδες με παραδοσιακή μέθοδο παραγωγής

Συκώτι τηγανητό : Nebbiolo , Λημνιώνα , Χαρμάνι Syrah

Στιφάδο (κοκκινιστό µε κρέας ,πολλά κρεµµύδια και µπαχαρικά) : Χαρμάνι Syrah , Cabernet Sauvignon , χαρμάνι Cabernet Sauvignon

Στρείδι : αφρώδη κρασιά , Ασύρτικα δεξαμενής , Ρομπόλα , Chardonnay , Gruner Veltliner , Riesling

Συναγρίδα ( ψητή και βραστή ) : Chardonnay , Βιδιανό , Ασύρτικο με βαρέλι

Σφυρίδα : Garganega  , Pinot Gris , Fiano , Ασύρτικο βαρέλι