Άρθρα

Δοκιμάσαμε την ανανεωμένη ροζέ ετικέτα από το οινοποιείο Θυμιόπουλου

ROSE DE XINOMAVRO 2021 , ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΣ

Κι αν κάτι χαρακτηρίζει οινικά τη Νάουσα αυτό είναι το Ξινόμαυρο . Γνωστός πρεσβευτής του ο Απόστολος Θυμιόπουλος το οινοποιεί  μαεστρικά και χαρίζει τόσο ερυθρές όσο και ροζέ ετικέτες . Μια εξ αυτών είναι το ROSE DE XINOMAVRO που φέτος έρχεται με ένα ετικέτα .

Η ιστορία του οινοποιείου

Η αμπελοκαλλιέργεια αποτελεί εδώ και γενιές μία από τις κυριότερες γεωργικές ενασχολήσεις της οικογένειας Θυμιόπουλου. Παρ΄όλα αυτά, ο Απόστολος Θυμιόπουλος οινοποίησε πρώτος τα σταφύλια της οικογένειας ενώ σπούδαζε ακόμη στο τμήμα Οινολογίας. Έτσι, το 2005 κυκλοφόρησε την πρώτη του ετικέτα με το όνομα « Γη και Ουρανός ». Ο ίδιος, ως θερμός υποστηρικτής της αειφόρου αμπελοκαλλιέργειας, παρεμβαίνει ελάχιστα στο αμπέλι και στη διαδικασία της οινοποίησης. Η φιλοσοφία αυτή βοηθά να παράγει δέκα διαφορετικές εκφάνσεις της ποικιλίας του Ξινόμαυρου. Άλλωστε, το Ξινόμαυρο για εκείνους είναι η πιο ευγενής, γηγενής ποικιλία του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα, της οποίας τις δυνατότητες επιχειρούν να ανακαλύψουν αλλά και να αναδείξουν.

Το οινοποιείο βρίσκεται στην άκρη του χωριού του Τριλόφου Ημαθίας, στους πρόποδες του όρους Βερμίου σε πλήρη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον. Αποτελώντας έναν χώρο έμπνευσης, στόχος είναι να παράγουνε κρασιά που εκφράζουν μοναδικά τον τόπο προέλευσής τους.

Το ROSE DE XINOMAVRO

Οι αμπελώνες Θυμιόπουλου έχουν παραμείνει αποκλειστικά αφoσιωμένοι στην ποικιλία του Ξινόμαυρου από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας τους. Πρόκειται για μία γηγενή ποικιλία της ζώνης της Νάουσας, η οποία έχει την δυνατότητα να εκφράζει απόλυτα το « Terroir » καθώς και τη δεξιοτεχνία του αμπελουργού. Χωρίς να συγχωρεί λάθη τόσο στο αμπέλι όσο και στο οινοποιείο, παράγει κρασιά όξινα, ταννικά αλλά και συγχρόνως αιθέρια με μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης. Ο αρωματικός και γευστικός τους χαρακτήρας είναι ξεχωριστός για τον κόσμο του κρασιού.

Με την άφιξη του στην κάβα το άνοιγμα μιας φιάλης ήταν δεδομένο . Αγαπημένη γαστρονομική ετικέτα ξεχωρίζει ανάμεσα στα φρέσκα ροζέ της αγοράς .

ΠΓΕ Μακεδόνια
Ξινόμαυρο 100%

Ωρίμανση για 3 μήνες σε δρύινα βαρέλια .

Στην όψη είναι βαθύ σε απόχρωση ροδιού και τα πρώτα αρώματα που σκάνε είναι στη μύτη είναι τα κλασικά τοματένια αρώματα . Μαρμελάδα από κόκκινα φρούτα και γλυκά μπαχαρικά συμπληρώνουν το φόντο της εκφραστικής μύτης και το κεράσι δεν λείπει από τα φρούτα του . Θυμίζει μεσογειακές γεύσεις και κόκκινες σάλτσες που όλοι ξέρουμε τι θα πεί αυτό … λαδερά φαγητά . Στο στόμα η Ξινόμαυρη φύση του ξεδιπλώνεται ακόμη περισσότερο με τις τανίνες να κάνουν κομψή εμφάνιση και η οξύτητα να χαρίζει δροσιστική ζωντάνια . Γεμάτη γεύση και καραμελένια επίγευση απογειώνει εξαιρετικά τη συνολική εμπειρία και ανοίγει την όρεξη για ζυμαρικά με κόκκινες σάλτσες, γεμιστά με κιμά , ριζότο με μανιτάρια ή τρούφα και ελληνικά παραδοσιακά λαδερά .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή : Η ιστορία του οινοποιείου : https://www.thymiopoulosvineyards.gr/el/i-istoria-mas