Άρθρα

Απολαμβάνω το ποτό μου υπεύθυνα

Η κατανάλωση των αλκοολούχων ποτών, όταν γίνεται με μέτρο και γνώση, χαρίζει απόλαυση και αποτελεί κομμάτι της κοινωνικής μας ζωής , ειδικά σε γιορτές και χαρές που το αλκοόλ παίρνει πρώτη θέση σε κάθε μάζωξη ! Ωστόσο, όλοι πρέπει να γνωρίζουμε ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συνεπάγεται κινδύνους για την υγεία, την ασφάλεια και το κοινωνικό περιβάλλον .  Παρατηρούμε έτσι πολλές εταιρίες ποτών να προωθούν και να προσπαθούν και μεταδώσουν το αίσθημα της υπεύθυνης κατανάλωσης μέσω των ίδιων των προϊόντων τους φέροντας πάνω την ειδική σήμανση .

Τι ονομάζεται οινοπνευματώδες ποτό;

Οινοπνευματώδες ποτό ονομάζεται κάθε ποτό που περιέχει αιθανόλη  η οποία παράγεται με φυσική επεξεργασία, όταν η μαγιά μετατρέπει τη ζάχαρη που περιέχεται σε φρούτα, δημητριακά και ζαχαροκάλαμο, σε αλκοόλ.

Αν και υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη αλκοολούχων ποτών, η ποσότητα αλκοόλ που προσλαμβάνεται από ένα μέσο ποτό είναι σχεδόν πάντα ίδια ανεξάρτητα από το είδος . Παραδείγματος χάριν η μεγάλη συγκέντρωση αλκοόλ στο ουίσκι αντισταθμίζεται με την κατανάλωση μικρότερης ποσότητας . Η συνηθισμένη περιεκτικότητα σε αλκοόλ για το κάθε ποτό είναι :

Μπύρα 2-6% αλκοόλ
Μηλίτης 4-8% αλκοόλ
Κρασί 8-20% αλκοόλ
Τεκίλα 40% αλκοόλ
Ρούμι 40% ή παραπάνω αλκοόλ
Μπράντι 40% ή παραπάνω αλκοόλ
Τζιν 40-47% αλκοόλ
Ουίσκι 40-50% αλκοόλ
Βότκα 40-50% αλκοόλ
Λικέρ 15-60% αλκοόλ

Κατανάλωση αλκοόλ και συμπτώματα

Η ήπια κατανάλωση (καθημερινά 1-2 ποτηριών) θεωρείται ευεργετική για την υγεία αντίθετα η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, ανάλογα με την συχνότητα και την ποσότητα τους, μπορεί να συσχετιστεί με ένα μεγάλο εύρος προβλημάτων υγείας όπως :  πονοκέφαλο , κακή διάθεση και κόπωση, ναυτία, διάρροια , τοξικότητα , εμφράγματα , εγκεφαλικές και καρδιακές παθήσεις ,απώλεια μνήμης και διανοητικά προβλήματα .

Τι σημαίνει απολαμβάνω υπεύθυνα ?

Ως υπεύθυνος ενήλικας, το πιο σημαντικό που πρέπει να γνωρίζεις, εκτός από τις οδηγίες, είναι τα δικά σου όρια, καθώς τα επίπεδα αντοχής κάθε ανθρώπου στο αλκοόλ διαφέρουν, όπως διαφέρουν και οι συνέπειες στον κάθε οργανισμό.

Επιλέγουμε συνειδητά το αλκοόλ και το είδος αυτού .

Δεν επιλέγουμε το αλκοόλ αν παίρνουμε κάποια φαρμακευτική αγωγή η βρισκόμαστε σε περίοδο κύησης .

Ελέγχουμε τον εαυτό μας σε κάθε κατάσταση .

Είναι απαραίτητη η σωστή ενημέρωση και η πληροφόρηση για κάθε λεπτομέρεια σχετικά με το αλκοόλ και την επίδρασή του στον οργανισμό .

Όταν πίνουμε αλκοόλ ακόμη κι αν δεν ξεπερνάμε τα επιτρεπόμενα όρια , δεν οδηγούμε .

Αναγκαία συζήτησή με τα παιδιά μας για το αλκοόλ και τις συνέπειές του πριν τα ίδια ξεκινήσουν να το επιλέγουν .

Σε κάθε έξοδό μας φροντίζουμε να ξέρουμε που αφήνουμε το ποτό μας και φυσικά ελέγχουμε την κατάσταση των φίλων μας και σιγουρευόμαστε πως είναι καλά .

Σε κάθε κατανάλωση που υπερβαίνει τα όρια φροντίζουμε να παραμείνουμε ασφαλείς και ειδοποιούμε κάποιον δικό μας .

Η ομάδα της κάβας Κελάρι σας εύχεται στην υγειά σας με σύνεση και προσοχή .