Άρθρα

1η Νοεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα Ξινόμαυρου

 

Αν κάτι χαρακτηρίζει αυτή την ποικιλία είναι η δύναμη και η πολυδιάστατη έκφρασή της . Είναι πολύ αγαπημένη και πολυφυτεμένη στη Βόρεια Ελλάδα .

Τα χαρακτηριστικά του :

  • Το όνομα του –Ξινόμαυρο– προέρχεται από το ξινό και το μαύρο, αν και στην πράξη, οι φλούδες των ρωγών του δεν είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε χρωστικές .
  • Δίνει κρασιά ερυθρά, ροζέ, αρωματικά αφρώδη, ακόμα και γλυκά κρασιά .
  • «Δύστροπο» και απαιτητικό, το Ξινόμαυρο χρειάζεται αυξημένες καλλιεργητικές φροντίδες, χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις και κατάλληλες καιρικές συνθήκες, για να ξεδιπλώσει την αρχοντιά του στο τελικό αποτέλεσμα .
  • Στην εμφάνιση έχει ρουμπινί χρώμα, με αρωματική παλέτα από άνθη και βότανα , κόκκινα φρούτα , πάστα ελιάς και ντομάτα  , μπαχαρικά και δρυ σε γεμάτο οξύτητα στόμα και άγριες τανίνες που δικαιολογούν των ρωμαλέο χαρακτήρα του .
  • Έχει 4 Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης: Π.Ο.Π. Νάουσα, Π.Ο.Π. Αμύνταιο, Π.Ο.Π. Γουμένισσα (Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα) και Π.Ο.Π. Ραψάνη (Ξινόμαυρο, Σταυρωτό και Κρασάτο) .

Μερικές ετικέτες που αξίζει να δοκιμάσετε από εμβληματικά κρασιά με αρκετά χρόνια στην πλάτη τους μέχρι fancy  εκδοχές με φυσαλίδες σε έντονο ξηρό στόμα για γιορτινή διάθεση .

ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ 1969 , ΚΤΗΜΑ ΚΥΡ ΓΙΑΝΝΗ

ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ 2019 , ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ

ΓΗ ΚΑΙ ΟΥΡΑΝΟΣ 2019 , ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ ΡΟΖΕ 2022, ΚΤΗΜΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΔΙΑΝΘΟΣ 2022 , ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ

BRUT CUVEE SPECIALE 2020 , ΚΤΗΜΑ ΚΑΡΑΝΙΚΑ