Αν κάτι χαρακτηρίζει αυτή την ποικιλία είναι η δύναμη και η πολυδιάστατη έκφρασή της . Είναι πολύ αγαπημένη και πολυφυτεμένη στη Βόρεια Ελλάδα .
Τα χαρακτηριστικά του :
- Το όνομα του –Ξινόμαυρο– προέρχεται από το ξινό και το μαύρο, αν και στην πράξη, οι φλούδες των ρωγών του δεν είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε χρωστικές .
- Δίνει κρασιά ερυθρά, ροζέ, αρωματικά αφρώδη, ακόμα και γλυκά κρασιά .
- «Δύστροπο» και απαιτητικό, το Ξινόμαυρο χρειάζεται αυξημένες καλλιεργητικές φροντίδες, χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις και κατάλληλες καιρικές συνθήκες, για να ξεδιπλώσει την αρχοντιά του στο τελικό αποτέλεσμα .
- Στην εμφάνιση έχει ρουμπινί χρώμα, με αρωματική παλέτα από άνθη και βότανα , κόκκινα φρούτα , πάστα ελιάς και ντομάτα , μπαχαρικά και δρυ σε γεμάτο οξύτητα στόμα και άγριες τανίνες που δικαιολογούν των ρωμαλέο χαρακτήρα του .
- Έχει 4 Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης: Π.Ο.Π. Νάουσα, Π.Ο.Π. Αμύνταιο, Π.Ο.Π. Γουμένισσα (Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα) και Π.Ο.Π. Ραψάνη (Ξινόμαυρο, Σταυρωτό και Κρασάτο) .
Μερικές ετικέτες που αξίζει να δοκιμάσετε από εμβληματικά κρασιά με αρκετά χρόνια στην πλάτη τους μέχρι fancy εκδοχές με φυσαλίδες σε έντονο ξηρό στόμα για γιορτινή διάθεση .
http://kavakelari.gr/product/xinomafro-1999-ktima-kyr-gianni/
http://kavakelari.gr/product/gi-kai-ouranos-2019-abelones-thymiopoulos/